Piispa Jukka Keskitalo: Kirkon sisällä on iso kirjo pelastus­käsityksiä, joista vanhoillis­lestadiolainen on vain yksi

Piispa Jukka Keskitalo. Kuva: Olli Seppälä

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kommentoi vanhoillislestadiolaisen liikkeen kysymyksiä vieraillessaan Piispan kyselytunti -ohjelmassa Radio Deissä tällä viikolla. Radio Dein ja Kotimaan tuottamassa ohjelmassa Keskitaloa haastattelivat Kalevan päätoimittaja Sanna Keskinen, freelancetoimittaja Salla Ranta, Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä ja ohjelman juontanut Radio Dein toimittaja Ariel Neulaniemi. Ohjelman voi kuunnella täältä.

Kysymykseen vanhoillislestadiolaisesta pelastuskäsityksestä ja sen ongelmista Keskitalo vastasi olevan selvää, ettei käsitys pelastumisesta vain jonkin liikkeen sisällä ole luterilainen, kirkon opetuksen mukainen käsitys. Hänen mielestään asia ei kuitenkaan ole yksinkertainen.

– On syntynyt käsitys, että olisi täysin puhdasoppisesti luterilaisittain pelastuksesta ajatteleva koko muu kirkko ja papisto ja siitä poikkeavasti ajatteleva vanhoillislestadiolainen liike. Asiahan ei ole näin, Keskitalo sanoi.

Hänen mukaansa kirkon pappien saarnoihin sisältyy rivien välissä usein ajatus, että kaikki pääsevät taivaaseen, kun elävät hyvän, omien arvojen mukaisen elämän.

– Eihän tämäkään ole luterilaisen opin mukainen käsitys pelastuksesta, Keskitalo totesi.

– Tämä ei poista vanhoillislestadiolaiseen opetukseen liittyvää haastetta, mutta haluan osoittaa, että meillä on itse asiassa kirkon sisällä tosi iso kirjo pelastuskäsityksiä, joista vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä elää vain yksi.

Hänen mielestään vanhoillislestadiolaisen liikkeen johdossa olisi tärkeää tunnustaa, että herätysliikkeen nuori polvi tekee omanlaisiaan ratkaisuja.

– Haastaminen ei välttämättä ole julkista, mutta ihmiset tekevät omia elämänratkaisujaan. Liikkeen tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää rohjeta katsoa tätä silmästä silmään.

Keskustelut Árpád Kovácsin ja Juha Valpun kanssa aitoja ja rehellisiä

Jukka Keskitalo kommentoi lähetyksessä myös viimeviikkoista uutista, jonka mukaan Oulun hiippakunnan papit Árpád Kovács ja Juha Valppu ovat päättäneet pysyä hänen kaitsennassaan. Oulun tuomiokapituli oli pyytänyt papeilta selvitystä kannanottoon, jossa Kovács, Valppu ja helsinkiläinen pappi Kai Sadinmaa kannustivat hylkäämään piispat hengellisinä paimenina, kunnes nämä tekevät yksimielisen päätöksen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Keskitalo kertoi radiossa olevansa pappien kanssa syntyneestä keskusteluyhteydestä iloinen ja tyytyväinen.

– Emme ole kaikista asioista sataprosenttisesti samaa mieltä, mutta keskusteluyhteys on olemassa. Tämä kuuluu piispan tehtävään pitää tätä laumaa koossa. Olen ollut tosi iloinen näistä keskusteluista, ne ovat olleet aitoja ja rehellisiä kohtaamisia. Provosoimisen tarve on ehkä vähentynyt, kun on tullut kokemus, että on tultu kuulluksi.

Keskitalo sanoi, ettei halua dramatisoida asiaa.

– Arvostan näiden kahden papin tekemää työtä hyvin paljon. Árpád Kovács on erittäin arvostettu maahanmuuttajatyössä ja paperittomien kanssa tehtävässä työssä. Juha Valppu tekee ruohonjuuritason työtä Tuiran seurakunnassa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.