Piispa Huovinen neuvoi nuorta Teemu Laajasaloa: Puhu vähemmän seksistä, enemmän Jeesuksesta

Helsingin hiippakunnan piispana vuosina 1991–2010 ollut Eero Huovinen laskee vihkineensä virkavuosiensa aikana yhteensä 451 pappia. Yksi heistä on Teemu Laajasalo, Helsingin nykyinen piispa.

– Nuori Teemu Laajasalo puhui julkisuudessa aika paljon seksistä ja kirjoitti aiheeseen liittyvän väitöskirjankin. Tapasin Teemun muutama vuosi pappisvihkimyksen jälkeen ja ehdotin: Seksi on ihan kiva juttu, mutta puhu vähän enemmän Jeesuksesta, Huovinen kertoo Kotimaan haastattelussa.

Kun Huovinen sitten ennen eläkkeelle jäämistään 2010 tapasi Laajasalon rovastikunnallisessa pappeinkokouksessa, tämä nousi pystyyn ja kertoi kaikkien kuullen Huovisen neuvosta. "Olen yrittänyt noudattaa sitä", Laajasalo sanoi.

Emerituspiispa kertoo Laajasalo-anekdootin hymysuin, mutta myös tosissaan. Seksiä koskevat aiheet tahtovat hänen mielestään viedä kirkossa kaiken hapen Jumala-puheelta.

Huovinen uskoo, että etiikkaa koskevat aiheet ovat elämän ja yhteiskunnan kannalta kyllä tärkeitä, mutta ne saattavat myös luoda vaikutelman, että kristinuskon ydin olisi kysymys moraalista ja elämänohjeista.

– Silloin voi käydä niin, että Jumalan armo ja anteeksiantamus alkavat himmentyä. Uskosta ei saisi tulla moralisointia eikä lakihenkisyyttä. Tämä on kiusaus ja vaara meille kaikille, niin konservatiiveille kuin liberaaleille.

Lue Eero Huovisen haastattelu kokonaisuudessaan 17.1. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.

Huovisen haastattelu on osa Kotimaassa julkaistavaa sarjaa, jossa tavataan eläkkeellä olevia piispoja. Aiemmin on haastateltu Erik Vikströmiä, Matti Sihvosta, Juha Pihkalaa, Voitto Huotaria, Jukka Paarmaa, Jorma Laulajaa, 
Wille Riekkistä, Gustav Björkstrandia ja John Vikströmiä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Emeritusarkkipiispa John Vikström: Kirkon suurin haaste on yksilön vapautuminen

Emerituspiispa Gustav Björkstrand: "Herätysliikkeiden kritiikitön ihannointi ei ole tervettä"

Emerituspiispa Wille Riekkinen hämmästelee konservatiivien hellimää käsitettä "klassinen kristinusko"

Emerituspiispa kommentoi kirkon uutta mantraa: "Mistä se messu putkahti keskiöön?"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.