Kirja-arvio: Henrik Wikström toivoo, että todellisuus olisi jännittävämpi ja Jeesus hurjempi

Henrik Wikströmin tekstiä lukiessa tulee mieleen toinen kirjoittava pappi Kai Sadinmaa. Samalla tavalla jouhevasti kulkee kieli ja soljuu ajatus, niin että lukevan on kärppänä vaanittava kalastaakseen sen, mitä tällä nyt oikein halutaan sanoa.

Ja se, mitä Wikström haluaa sanoa, on ihan muuta kuin se, mitä Sadinmaa haluaa sanoa.

Siinä missä Sadinmaalle Jeesus on radikaali köyhien ystävä, Wikströmille hän on nössähtävää nykyajattelua vastaan uiva antisankari. Antisankari ei piittaa nyky-yhteiskunnan lisääntyvistä ajattelun ja elämäntavan rajoituksista, ja hänen Isänsä on Tiikeri, viimeinen suuri seikkailu, täydellinen fantasiaelokuva, jonka toivoisi muuttuvan todellisuudeksi.

Wikströmin mukaan maailmasta on riisuttu jännitys. Kirkostakin on tullut ”pyhän” kokemusta ja kynttilän sytyttelyä tarjoileva mielistelijä. Wikström haikailee menneeseen ja kaipaa aikaa, jolloin ei ollut vain yksi sallittu mielipide, tupakantuoksu leijui vastaan ja mies sai olla miehinen, nainen taas herkkä. Hän marssittaa esiin Lemmy Kilmerin, Tähtien sodan ja Taisteluplaneetta Galactican sankarit. Kunpa maailmassa oli vaarallisuutta, synti, tuomio ja tiikerimäisen Jumalan vastapainona persoonallinen Saatana.

***

Wikströmin kirja antaa varmasti äänen niille monille, joita monista perinteisistä näkemyksistä ja vanhasta rooliajattelusta irtautuminen ahdistaa. Ja kukapa ei kaipaisi fantasiaelokuvia katsottuaan, että tämä todellisuuskin olisi yliluonnollisempi ja jännittävämpi.

En voi kuitenkaan olla ajattelematta, että kirkon tarjoama ”pyhän” kokemus on tuomio
saarnan sijaan juuri sitä koko olemusta järisyttävää toisen todellisuuden kohtaamista, jota kirjoittaja tuntuu kaipaavan. Tupakkaa sauhuttelevien, ihmissuhdetaidottomien ja kommunikoinniltaan usein rajoittuneiden sankarien rinnalla työnsä asiallisesti tekevä, perheelleen omistautunut ja ihmissuhteisiinsa panostava mies tai nainen taas ovat jännittävintä ikinä, kun aikuisin silmin asiaa katsoo.

Mitä Jeesus tekisi? Luultavasti toisin kuin moni meistä kuvittelee. Varmasti jotain syvällisempää kuin mitä tämä kirja antaa ymmärtää.

Henrik Wikström: Mitä Jeesus tekisi? Kirkko ja 2000-luvun kapina. Gummerus 2019. 154 sivua.

Arvio on julkaistu Kotimaa-lehdessä 17.1.2020.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispa Teemu Laajasalon johtama suomalaisryhmä tapasi paavi Franciscuksen Vatikaanissa
Seuraava artikkeliPiispa Huovinen neuvoi nuorta Teemu Laajasaloa: Puhu vähemmän seksistä, enemmän Jeesuksesta

Ei näytettäviä viestejä