Piispa Häkkinen kuvamanipulaatiosta: "En voi hyväksyä tällaista totuuden vääristelyä"

Inkerin kirkon Petroskoissa viime viikolla pidetystä suomalais-ugrilaisesta pappeinkokouksesta julkaisemia kuvia on Kirkon ulkoasiain osaston mukaan mahdollisesti manipuloitu ja muokattu.

Vaikuttaa siltä, että joistakin kuvista on poistettu naispappien viran tunnukset. Kuvia on ehkä myös rajattu niin, että naispappien viran tunnukset eivät näy lainkaan.

Suomen kirkon delegaation johtaja, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on lähestynyt asian johdosta tänään kirjeellä Petroskoin-matkalla olleen delegaation jäseniä sekä kokoukseen osallistuneita Suomen Kirkon Pappisliiton jäseniä.

"En voi hyväksyä tällaista toimintaa ja totuuden vääristelyä. Sellainen ei ole sopivaa kenellekään, kaikkein vähiten kristilliselle kirkolle, jonka tulee pyrkiä kaikessa toiminnassaan totuudellisuuteen. Lisäksi se loukkaa kirkkomme pappeja", Häkkinen kirjoittaa kirjeessään.

"Luterilaisen maailmanliiton tuoreessa asiakirjassa kuvataan kirkkojen itseymmärrystä käsitteillä 'kirkkojen kommuunio' tai 'luterilaisten kirkkojen yhteisö'. Dokumentissa keskeisiksi arvoiksi nostetaan vastuullisuus ja erilaisuuden kunnioitus luterilaisen kirkkoyhteisön jäsenten välillä. Tällainen ei ole nyt toteutunut, kun valokuvien jälkikäteisen manipuloinnin avulla vääristetään totuus", hän kirjoittaa.

Häkkinen kertoo myös pyytäneensä asiasta selvityksen Inkerin kirkon piispalta Aarre Kuukaupilta.

Kuva: Jussi Rytkönen. Kuvassa suomalais-ugrilaisen pappeinkokouksen osanottajia konferenssin avajaistilaisuudessa Karjalan tasavallan kansalliskirjastossa Petroskoissa. Kirkon ulkoasian osastolla arvellaan, että Inkerin kirkon samasta tilanteesta ottamia ja osallistujille jakamia kuvia on käsitelty.

Lue myös:

Naispappi Petroskoissa: "Minussa nousi uhma"

"Kirkkojen ykseyden vaaliminen on entistä haasteellisempaa"