Piispa emerita Irja Askolasta ilmestyy jo toinen elämäkerrallinen kirja vuoden sisällä – Miksi?

Irja Askola 2020. Kuva: Olli Seppälä

Piispa emerita Irja Askolasta ilmestyy lyhyen ajan sisällä jo toinen elämäkerrallinen kirja. Heli Pruukin kirjoittama muistelmateos Sydänten piispa Irja Askola ilmestyy lokakuussa Tammen kustantamana.

Askolasta ilmestyi viime vuonna Anne Mattssonin kirjoittama ja Kirjapajan kustantama elämäkerta Irja Askola. Kotimaan lukijat valitsivat sen viime vuoden suosikkikirjakseen.

Mutta miksi näin lyhyen ajan sisällä kaksi kirjaa saman henkilön elämästä?

Heli Pruuki sanoo, että kirjat ovat lähtökohdiltaan tyystin erilaiset, ne edustavat kahta eri lajityyppiä. Mattssonin kirja on enemmän perinteinen elämäkerta, jossa on käytetty historiallista tausta-aineistoa, kun taas Sydänten piispa on henkilökuva ja muistelmateos. Se on syntynyt Askolan aloitteesta, ja ajatus kirjasta oli olemassa jo ennen virallista elämäkertaa.

– Sydänten piispassa kuuluu paitsi Askolan oma ääni ja tunne, myös noin viidenkymmen haastateltavan ääni ja kokemus. Kirjasta löytyy myös kirkollinen, teologinen ja hengellinen näkökulma, Pruuki sanoo.

Haastateltavien joukossa on muiden muassa julkisuuden henkilöitä, kuten Seela Sella, Kati Outinen, Annika Saarikko, Jutta Urpilainen ja Pekka Haavisto, mutta myös kirkollista väkeä, Askolan työtovereita ja avustajia, kuten Kaisa Kariranta, sekä sukulaisia ja ystäviä.

– Kirja kunnioittaa Askolan elämäntyötä ja tuo esiin merkitystä, jota hänellä on ollut monille ihmisille. Mistään glorifioinnista ei ole kyse, vaan haastateltavien kautta tulee myös kriittisiä kommentteja muun muassa siitä, että Askola halusi lukea itse häneen kohdistuvan vihapostin.

Kirjan tekoprosessin aikana Askola sairastui, ja sukulaisten pyynnöstä Helsingin tuomiokapituli teki tiedotteen, jossa kerrottiin, että "piispa emerita on kevään aikana sairastunut eikä toistaiseksi osallistu julkisiin esiintymisiin tai anna haastatteluja".

– Tämä luonnollisesti vaikutti kirjan tekoprosessiin muun muassa niin, että on joitain asioita, joissa äänessä ei ole Askola itse vaan joku muu asiaa tunteva tai paikalla kirkon kulisessa tapahtuma hetkellä ollut.

Lue myös:

Kotimaan lukijat äänestivät Vuoden kirjaksi Irja Askolan elämä­kerran

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä yhden kerran.

Antoisia lukuhetkiä!