Kotimaan lukijat äänestivät Vuoden kirjaksi Irja Askolan elämä­kerran

Irja Askola tultuaan valituksi Helsingin hiippakunnan piispaksi 2010. Kuva: Kotimaan kuva-arkisto / Matti Karppinen

Kotimaan lukijoilleen järjestämän Vuoden kirja -kilpailun lopputulos ratkesi tiukassa äänestyksessä. Ykköspaikka vaihteli äänestyksen mittaan lähes päivittäin. Anne Mattssonin kirjoittama Irja Askola. Elämäkerta (Kirjapaja) ja Timo Junkkaalan kirjoittama Olavi Rimpiläinen. Viimeinen vanhauskoinen (Perussanoma) saivat miltei yhtä paljon ääniä. Mattssonin kirja voitti lopulta neljällä äänellä.

Ehdolla oli kuusi elämäkerrallista kirjaa. Kilpailusta voi lukea lisää täältä.

Kolmanneksi äänestyksessä tuli Tänään olen elossa. Kuolevan miehen päiväkirja (WSOY), joka on Oskari Saaren kokoama kirja Aki Hintsan päiväkirjamerkinnöistä. Muut ehdokkaat olivat Anni Pesosen Credo (Basam Books), Danielle Miettisen Isät (Päivä) ja Matti Mörttisen Shlomo Zabludowicz (Into).

Irja Askolan elämäkerran kirjoittanut Anne Mattsson on helsinkiläinen tieto- ja oppikirjailija, historiantutkija ja -opettaja. Hän on erikoistunut naisten elämäntarinoihin ja kirjoittanut aiemmin Sylvi Kekkosen, Seela Sellan ja Tellervo Koiviston elämäkerrat.

"Kirja kertoo viisaasta naisesta, joka luottaa kutsumukseensa ja antaa sille kaikkensa ja vähän yli"

Tuskin kukaan äänestäjistä oli lukenut kaikkia ehdolla olleita kirjoja. Osa äänestäjistä kertoi äänestäneensä sitä kirjaa, jonka erityisesti haluaisi lukea.

Osa Askolan elämäkertaa äänestäneistä myös perusteli valintaansa. Esimerkiksi Tuija Kruus kirjoitti: "[Irja Askolan elämänkerta] kertoo meidän naisten riipaisevan raskaasta polusta Suomen ev.-lut. kirkossa. Se kertoo viisaasta naisesta, joka luottaa kutsumukseensa ja antaa sille kaikkensa ja vähän yli. Se kertoo Irjasta, jonka sydän on auki kaikille lähimmäisille. Se kertoo ihmisestä, joka näkee kulissien taakse. Se kertoo ihmisestä, jolta on itsellenikin tullut kannustava sähköposti tärkeässä kohdassa."

Hilkka Sormunen kertoo: "Se oli avoin ja koskettava kirja. Irja Askola on hoitanut monia vaativia tehtäviä ja hän tulee jäämään aina historiaan Suomen ensimmäisenä naispiispana. Kirja on hankittu ja luettu ja laitettu kiertoon."

Sari Vahtera: "Elämäkerrassa yhdistyy kiinnostavasti Irja Askolan toiminta yhteiskunnallisesti ja kirkollisesti. Kirkon piirissä Askolan rakentavaa tapaa osallistua yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden edistämiseen ei ole mielestäni aikoinaan tunnistettu eikä ainakaan tuotu esille."

Kotimaan lukijoille suunnatussa Vuoden kirja -äänestyksessä oli ehdolla elämäkerrallisia kirjoja, joissa on eri tavoin mukana kristillistä tai muuta elämänkatsomuksellista pohdintaa.

Äänestys järjestettiin nyt toisen kerran. Viime vuonna äänestyksen voitti Eero Huovisen kirja Äitiä ikävä.

Lue myös:

Kotimaa järjestää lukijoilleen äänestyksen elämä­kerrallisesta kirjasta, ehdokkaita on kuusi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kotimaan lukijat äänestivät Vuoden kirjaksi Irja Askolan elämäkerran