Piispa emerita Irja Askola: Kirkon ääni on yhteiskunnassa yhä useammin mykkyyttä ja poissaoloa

Piispa emerita Irja Askola ilahtui, kun Kotimaa otti yhteyttä ja pyysi häntä haastattelusarjaan, jossa tavataan eläkkeellä olevia piispoja.

Helsingin hiippakunnan piispana vuosina 2010–2017 ollut Askola sanoi heti, että haluaa tuoda julki myös kriittisiä huomioita kirkosta.

Askolan mukaan kirkon ylärakenne puolustaa aikaa, joka on jo mennyt, ja elättelee harhakuvaa yhtenäiskulttuurista, jota ei enää ole eikä tule.

– Tullessani jälleen seurakuntaiseksi huomasin myös instituutiokirkon vierauden. Olen ollut päättämässä ja antamassa julkilausumia. Onko niistä loppumattomista kokouksissa istutuista tunneista ollut lopulta iloa ja hyötyä kenellekään? Askola kysyy.

Kirkon kokouskulttuuria Askola pitää kaikkineen laahustavana ja sisäpiirejä suosivana.

Askola haluaisi nähdä kirkon virkamiehiä ja luottamushenkilöitä, jotka iloitsevat päästessään yhteisten asioiden pariin.

– Kirkon kokouskulttuurilta voisi edellyttää sen, että kotiin tultuaan tai työpaikalle palattuaan ihminen sanoo: "On se sitten niin inspiroivaa olla kirkon luottamushenkilö!"

Kirkon ihmisiltä kuulee myös usein arvioita, että kirkko on joutunut yhteiskunnassa ja kansalaisjärjestöissä marginaaliin, sivuraiteille. Askolalla on viesti heille:

– Jos näin on, kannattaa kysyä vakavasti, eikä puolustautuen, miksi. Olemmeko me yhdessä samassa veneessä vai arvostelemassa, kun joku soutaa mielestämme vähän väärin. Kirkon ääni näyttäytyy yhteiskunnassa jälkijättöisinä kommentteina tai yhä useammin mykkyytenä ja poissaolona.

Lue lisää Irja Askolan ajatuksia muun muassa eläkkeelle jäämisestä, kirkon jumalanpalvelusuudistuksesta ja runojen kirjoittamisesta 14.8. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.

Askolan haastattelu on osa Kotimaassa julkaistavaa sarjaa, jossa tavataan eläkkeellä olevia piispoja. Aiemmin on haastateltu Erik Vikströmiä, Matti Sihvosta, Juha Pihkalaa, Voitto Huotaria, Jukka Paarmaa, Jorma Laulajaa, Wille Riekkistä, Gustav Björkstrandia, John Vikströmiä, Eero Huovista ja Mikko Heikkaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Emerituspiispa Mikko Heikka tarkastelee Jumalaa ekonomistina

Piispa Huovinen neuvoi nuorta Teemu Laajasaloa: Puhu vähemmän seksistä, enemmän Jeesuksesta

Emeritusarkkipiispa John Vikström: Kirkon suurin haaste on yksilön vapautuminen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.