Pariisin Notre Dame -katedraali tuhoutui pahoin palossa – "Kadulla kuului huokailua ja kauhistelua, kun tulenlieskat löivät"

Pariisin maamerkkeihin kuuluva Notre Damen katedraali tuhoutui pahoin tulipalossa maanantai-iltana. Tuli tuhosi yli 850 vuotta vanhan katolisen katedraalin kattorakenteet, ja sen keskitorni romahti kauhistuneiden katsojien silmien edessä.

Palon epäillään syttyneen vahingossa. Ensitietojen mukaan syttymissyy saattaa liittyä katedraalissa meneillään olevaan restaurointiin. Katedraalin päärakenteet kuitenkin säilyivät.

Romahtanut torni oli lisätty katedraaliin 1800-luvulla. Sitä ympäröineet pronssipatsaat oli restauroinnin ajaksi siirretty muualle.

Suurin osa katedraalin taideteoksista ja pyhäinjäännöksistä saatiin pelastettua, kansainväliset tiedotusvälineet kertoivat.

Palopaikalle saapuivat illalla Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja useat ministerit. Macron lupasi puheessaan, että katedraali rakennetaan uudelleen.

Rebekka Naatus: "Ruuhkassakin kaikki tuijottivat Notre Damea"

Notre Damesta noussut savu näkyi Pariisissa kauas. Lähimmät metroasemat suljettiin.

Kaupungissa parhaillaan olevat piirtäjä Ville Ranta ja Oulun seurakuntien viestinnässä työskentelevä Rebekka Naatus huomasivat palon sosiaalisen median päivityksistä ja kävivät paikalla katsomassa tilannetta.

– Hirveästi oli ihmisiä joka puolella, enimmäkseen epäuskoisia ja kauhistuneita. Ruuhkassakin kaikki vain jotenkin liikkuivat hitaasti ja tuijottivat Notre Damea. Välillä kuului huokailua ja kauhistelua varsinkin aina silloin, kun tulenlieskat löivät yhtäkkiä kovempaa ja tuli savupilviä, Naatus kuvaa tilannetta.

– Kun kiersimme kirkon takapuolelle, oli helpotus nähdä, että seinät olivat pystyssä, Ville Ranta kommentoi.

Naatus kertoo juuri edellisenä päivänä juosseensa kymmenien tuhansien joukossa Pariisin maratonilla Notre Damen ohi.

– Se oli yksi tärkeä kohta reitillä.

Napoleon palautti takaisin kirkoksi

Notre Dame (ranskaksi Neitsyt Mariaan viitaten "Meidän Rouvamme" tai "Valtiattaremme") on Ranskan tunnetuin kirkko ja kuuluu Pariisin merkittävimpiin nähtävyyksiin.

Katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 1160. Kirkko valmistui suurelta osin sata vuotta myöhemmin vuoteen 1260 mennessä. Myöhemmin sitä on useita kertoja korjattu ja joiltakin osin muutettu.

Ranskan suuren vallankumouksen (1789–1799) aikana kirkko ryöstettiin, ja samalla sen sisäosia ja irtaimistoa tuhottiin. Vuonna 1793 katedraali muutettiin vallankumouksen ateistisessa hengessä järjen temppeliksi, jossa palvottiin Korkeinta olentoa. Katedraalia käytettiin myös varastona.

Vallankumouksen päätyttyä Napoleon Bonaparte palautti katedraalin takaisin kirkolliseen käyttöön vuonna 1801. Vuonna 1804 hänet kruunattiin katedraalissa Ranskan keisari Napoleon I:ksi.

Vanha katedraali saavutti uutta kuuluisuutta, kun kirjailija Victor Hugo julkaisi vuonna 1831 romaaninsa Notre Damen kellonsoittaja. Monelle kielelle käännetystä romaanista on tehty myös lukuisia teatteri-, elokuva- ja musikaalisovituksia. Tuoreimpia niistä ovat Walt Disney Picturesin animaatio vuodelta 1996 ja Riccardo Coccianten säveltämä musikaali vuodelta 1998.

Nortre Dame sijaitsee Pariisin vanhan keskustan ytimessä. Katedraalin edustalla maassa on Kilometri 0:n laatta – kaikki etäisyydet Pariisista muualle on mitattu tästä pisteestä.

Kuva: Patrick Anidjar / Lehtikuva / AFP

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.