Paavi Franciscus: Uudelleen avioituneita ei ekskommunikoida

Paavi Franciscuksen mukaan uudelleen avioituneita katolilaisia ja heidän perheitään tulisi rohkaista osallistumaan kirkon elämään. Asiasta kertoo muun muassa Huffington Post.

Keskiviikkona Pietarin aukiolla puhuneen paavin mukaan uudelleen avioituneita ei ekskommunikoida eikä heitä tulisi kohdella niin kuin heidät olisi ekskommunikoitu.

Katolisen opetuksen mukaan avioliitto kestää kuolemaan asti. Kirkko ei hyväksy avioeroa eikä vihi eronneita, mutta kanoninen oikeus mahdollistaa avioliiton mitätöimisen.

Katolisen kirkon katekismuksen mukaan uudelleen avioituvat eronneet loukkaavat Jumalan suunnitelmaa ja lakia. ”He eivät ole erossa kirkosta, mutta he eivät voi ottaa vastaan pyhää kommuuniota. Siitä huolimatta he voivat elää elämänsä kristillisesti ennen muuta kasvattamalla lapsensa uskossa”, katekismuksessa sanotaan.

Franciscus ei kumonnut ehtoollisyhteydestä sulkemista, mutta hän vaati kirkkoa muuttamaan suhtautumistaan.

Hän pohti puheessaan, kuinka kirkko voi vaatia, että uudelleen avioituneet vanhemmat antavat lapsilleen esimerkin sitoutuneesta uskosta, jos ”pidämme heidät (vanhemmat) kaukana (kirkon) yhteisöllisestä elämästä ikään kuin heidät olisi ekskommunikoitu”.

Paavi myös kehotti pappeja olemaan lisäämättä tällaisessa tilanteessa olevien lasten taakkaa.

Edellinen artikkeliKolehdin asema on vakaa
Seuraava artikkeliPiskuisen lauman paimen

Ei näytettäviä viestejä