Pääkirjoitus: Yhteisvastuukeräyksen onnistumista ei mitata vain euroilla

Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen tuotto pieneni edellisvuoden kolmesta miljoonasta alle kahteen miljoonaan euroon.

Viime viikonvaiheessa huipentunut Ylen Nenäpäivä on onnistunut jo tähän mennessä kokoamaan yli kolme miljoonaa euroa maailman lapsille.

***

Korona on pääsyyllinen tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen tuoton pienemiseen. Pandemia vähensi tai lopetti kokonaan yleisötapahtumat, kolehdit sekä ovelta ovelle keräämisen.

Parhaimpina vuosina keräyksen tuotto on ollut yli viisi miljoonaa euroa.

Ilman kymmeniä tuhansia vapaaehtoisia kerääjiä summat olisivat jääneet kaikkina vuosikymmeninä huomattavasti pienemmiksi.

Pidempiaikaista tuoton laskua voi selittää myös sillä, että Ylen vuonna 2007 aloittaman Nenäpäivän lisäksi käynnissä on lukuisia muita keräyksiä. Parempaa maailmaa rakentavien toimijoiden määrä on moninkertaistunut siitä, kun ensimmäinen Yhteisvastuukeräys järjestettiin 70 vuotta sitten. Vastuullisia ja ammattimaisia toimijoita maailma kyllä tarvitsee.

***

Yhteisvastuukeräys on ollut yksi edelläkävijöistä myös se suhteen, että se on kerännyt varoja jo vuodesta 1964 lähtien Suomen rajojen ulkopuolelle.

Tänä vuonna keräyksen kohteena kotimaassa oli vanhemmuuden tukeminen ja ulkomailla heikoimmassa asemassa olevat lapset esimerkiksi Ugandassa. Molempiin kohteisiin vaikuttaa koronan jälkien korjaaminen.

Yhteisvastuukeräyksen muita kohteita ja sitä kautta teemoja ovat olleet muun muassa saattohoidon kehittäminen, mielenterveyskuntoutus sekä koulutuksesta pudonneiden nuorten tukeminen.

Yhteisvastuukeräyksen merkitystä ei voikaan laskea vain euroissa. Tuoton lisäksi keräyksen merkittävyys nousee yhteiskunnallisten epäkohtien esille nostamisessa sekä äänen antamisessa äänettömille. Näitä yhteiskunnallisia äänenkäyttäjiä kirkolla ei ole liikaa.

Vaikka euromäärät ovat supistuneet, Yhteisvastuukeräystä tarvitaan tulevaisuudessakin.

Kirkon Yhteisvastuukeräyksen järjestää Kirkkopalvelut, joka on myös Kotimaan suurin omistaja.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 20.11.2020 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös:

Korona vei Yhteisvastuukeräyksen tuotosta reilun miljoonan