Korona vei Yhteisvastuukeräyksen tuotosta reilun miljoonan

Koronapandemia iski pahasti kirkon Yhteisvastuukeräykseen. Keräyksen tuotto oli tänä vuonna 1 995 818 euroa eli reilun miljoonan vähemmän kuin viime vuonna. Vuoden 2019 keräyksen tuotto oli 3 069 473,52 euroa.

– Onneksi ehdittiin saada keräys käyntiin helmikuussa ja kerätä jonkin verran, keräysjohtaja Tapio Pajunen huokaa.

Kevät on Yhteisvastuukeräyksen aktiivisinta aikaa, ja nyt se meni koronarajoitusten vuoksi uusiksi. Lipaskeräykset keskeytyivät. Konsertit, myyjäiset ja tapahtumat peruuntuivat. Kolehteja ei kerätty.

Myös keräysten organisointi seurakunnissa jäi koronan jalkoihin.

– Diakoniatyö on usein vastuussa Yhteisvastuukeräyksestä seurakunnissa. Nyt diakoniatyölle tuli uusia akuutteja vastuita hoidettavaksi. Siellä jouduttiin priorisoimaan, Pajunen toteaa.

Yhteisvastuukeräyksen varat jaetaan kuitenkin suunnitellusti Kirkon Ulkomaanavun (KUA) ja kotimaisen kampanjan kesken. KUA kohdentaa omaa osuuttaan aiottua voimakkaammin koronan uhrien auttamiseen kohdemaissaan. Pajusen mukaan myös Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lapset ry:n yhteisessä hankkeessa on arvioitu, mitkä asiat ovat nyt lapsiperheiden akuuteimpia tarpeita.

– Kotimaisessa hankkeessa keskitytään myös hyvin pitkälti paikkakunnista riippuen koronan jälkien korjaamiseen, Pajunen sanoo.

Samalla kun Yhteisvastuukeräyksen tuotto laski reilun miljoonan, Nenäpäivä-keräyksen tuotto vastaavasti kasvoi reilun miljoonan. Kannattaisiko Yhteisvastuukeräyksen ottaa mallia Nenäpäivästä?

– Nenäpäivä on rakenteeltaan hyvin erilainen keräys. Siinä ovat mukana isot valtakunnalliset tv-kanavat ja se perustuu verkkolahjoituksiin. Yhteisvastuukeräyksen perusajatus on se, että se rakentuu vapaaehtoisten toteuttajien varaan. Se on helppo tapa toteuttaa lähimmäisenrakkautta, ja se on ollut vapaaehtoisille myös tie seurakuntaan, Pajunen toteaa.

Pajunen arvioi myös, että Nenäpäivä-tyyppisen keräyksen toteuttaminen vaatisi pienen toimiston sijaan myös isomman rahankeräysorganisaation.

– Se taas lisäisi hallintokuluja.

Ensi vuoden Yhteisvastuukeräykseen Pajunen lupaa kuitenkin mahdollisuutta verkko- ja mobiilikeräykseen.

Kotimaa24:n julkaisija Kotimaa Oy on osa Yhteisvastuukeräystä toteuttavaa Kirkkopalvelut-konsernia.

Lue myös:

Yhteisvastuukeräys välttää sosiaalisia kontakteja – kolmasosa tuotosta vaarassa

Yhteisvastuukeräys alkoi – Presidentti Niinistö: Vanhemmuuden tukea voi tarvita kuka vain

Ensi vuoden Yhteisvastuukeräys auttaa ikäihmisiä kriisin keskellä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliVuoden kanttori Maria Väinölä: ”Raamattukin kehottaa laulamaan ja soittamaan”
Seuraava artikkeliKolumni: Taide on nimetöntä kaipausta paikkaan, jonka olemassaolon tietää varmasti

Ei näytettäviä viestejä