Pääkirjoitus: Vähemmän julkisuutta terrori-iskujen tekijöille

Viime viikon sunnuntaiaamuna Lontoossa herättiin jälleen kerran uutisiin terrori-iskusta. Seitsemän ihmistä oli kuollut, kymmeniä haavoittunut.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiteytti tapahtumia koskevassa lausunnossaan, että ”emme taivu emmekä turru toistuvienkaan terroritekojen edessä, sillä demokratia ja vapaus ovat vihaa vahvempia voimia.”

Median tehtävä on kertoa totuudenmukaisesti ympäröivästä maailmasta. Siksi sen pitää uutisoida iskuista ja analysoida niiden taustoja.

Samalla pitää kysyä, tapahtuuko terrori-iskujen käsittelyssä ylilyöntejä. Tuskin uutisoinnin kannalta on perusteltua, että suomalainen media välittää yksityiskohtaisia tietoja Lontoon iskussa kuolleesta kanadalaisesta uhrista.

Pahimmillaan tämän tyyppinen laaja julkisuus innostaa vielä epävarmoja jihadisteja tekemään iskuja.

Perusteltua olisi myös jättää julkaisematta valokuva kunkin iskun tekijästä. Iskua suunnittelevalle voi tuntua houkuttelevalta ajatus tekoaan seuraavasta julkisuudesta. Tieto siitä, että kuva minusta leviää mediassa kaikkeen maailmaan.

Henkilölähtöisessä uutisoinnissa on myös vahvasti länsimainen painotus. Kun terroristi-iskujen uhreista kerrotaan yksityiskohtaisesti suomalaisessa mediassa, niin silloin uhrit ovat aina länsimaisia ihmisiä.

Uhrien tarinoita ei yleensä kerrota silloin, kun iskut tapahtuvat kauempana, ellei niissä ole kuollut eurooppalaisia tai pohjoisamerikkalaisia ihmisiä.

Emme kuulleet yksilötarinoita paria viikkoa aiemmin tapahtuneesta koptikristittyihin kohdistuneesta iskusta Egyptissä saati Afganistanin viimeisimmästä iskusta. Niissä molemmissa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Tutkijan mukaan Britanniassa islamististen terroristisolujen sekä yksittäisten iskuja suunnittelevien ihmisten määrä on kasvanut viime vuosina.

Olemme siirtyneet terroristi-iskujen aikaan, ja joidenkin arvioiden mukaan tämä aika jatkuu vielä ainakin 20 vuotta. Media ei yksin pysty estämään iskuja, mutta sen täytyy olla tarkkana siinä, ettei se osaltaan lietso niitä lisää.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön viisas kiteytys muistuttaa, ettei meidän tule taipua eikä turtua toistuvienkaan terroritekojen edessä. Harkittu uutisointi on siihen yksi väline.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Kuva: Markus Schreiber/ AP/ Lehtikuva

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliNuorisotyönohjaaja Jyväskylästä: ”Teemme riparilla Instagram-kuvia Jeesuksen elämästä”
Seuraava artikkeliPikkutarkka, sääntöjä rakastava pastori Marko Sagulin levittää ilosanomaa erilaisten yhteydestä

Ei näytettäviä viestejä