Nuorisotyönohjaaja Jyväskylästä: ”Teemme riparilla Instagram-kuvia Jeesuksen elämästä”

Suomessa järjestetään vuosittain lähes 1 900 rippikoululeiriä. Yhden niistä vetää ensi viikolla Jyväskylän Huhtasuon alueseurakunnan vs. nuorisotyönohjaaja Maria Hurme. Hän tuo ikuisen sanoman esille nuorille läheisin keinoin.

Rippikoulu on ihme, sanotaan huhtikuussa hyväksytyssä uudessa rippikoulusuunnitelmassa. ”Se ihme sisältää lukemattomia tarinoita siitä, miten usko elävään Luojaan, Jeesukseen ja Pyhään Henkeen vahvistuu, uudistuu, syntyy ja näkyy”, suunnitelmassa todetaan.

Koetko eläväsi ihmeiden keskellä?

– Kyllä. Kaikki rippikoululaiset ovat ihmeitä ja erilaisia, niin kuin kaikki rippikoulutkin. En näe rippikoululaisen sisimpään, miten usko siellä kasvaa. Usko on henkilökohtainen asia. Toivon ja luotan, että Jumala tekee työtään nuoren sydämessä.

– Ne hetket ovat helmiä, kun itsensä epäonnistuneeksi ja huonoksi kokenut nuori tajuaa, että hän on arvokas ja rakastettava, ja että Taivaan Isä välittää hänestä.

Rippikoulut tavoittavat 85 prosenttia ikäluokasta. Tähän ei yllä mikään muu kirkko missään. Ruotsissa rippikoulun käy harvempi kuin joka kolmas nuori. Miten suosio saadaan Suomessa säilymään?

– Mietin joka vuosi, miten voisin hyödyntää oppitunneilla nuorille tuttuja asioita. Olemme esimerkiksi tehneet Jeesuksen elämästä Instagram-
kuvia. Sanoma on sama, Kristus on edelleen kuollut meidän puolestamme ja Pyhä Henki on vaikuttanut maailmassa kaksi tuhatta vuotta. Mutta miten sanoitan tämän leiriläisten lähtökohdista?

Uuden rippikoulusuunnitelman mukaan rippikoulun spiritualiteettia ja erityisesti ehtoolliskasvatusta vahvistetaan. Millaista on opettaa nykynuorelle Kristuksen läsnäolon salaisuutta ehtoollisaineissa?

– Sakramenttiopetuksen jätän papille. Rippikoulusuunnitelman suunta on hyvä, ehtoolliskasvatusta pitää nostaa, jotta ehtoollinen tulee omakohtaiseksi.

Olet tehnyt työtä nuorten kanssa rippikouluissa kymmenen vuotta. Miten nuoret ja heidän kysymyksensä ovat tänä aikana muuttuneet?

– Nuoret ovat aina kyselleet, onko Jumala olemassa ja miten sen voi todistaa, miksi Jumala sallii pahan ja hyväksyykö hän minut sellaisena kuin olen. Muokkaan tuntirakenteita sen mukaan, mikä leiriläisiä kullakin leirillä eniten askarruttaa. Viime vuosina nuoret ovat kyselleet paljon erilaisuudesta ja avioliitosta.

– Joskus joudun vastaamaan, että en tiedä. On lohdullista sanoa, että Jumalalla on syitä, joita emme ymmärrä. Nuoret saavat paljon siitä, että olen haavoittuva ja epäileväinen yhdessä heidän kanssaan.

Mikä on rukouksesi leirikauden käynnistyessä?

– Ole sä mukana ja siunaa tämä leiri ja leirikausi. Siunaa kaikkia leiriläisiä, isosia, työntekijöitä ja kaikkien läheisiä. Kiitos, että saamme jättää itsemme sinun kämmenellesi, siinä on aina tilaa.

Kuva: Kristiina Kontoniemi

Lue myös:

Uudistuvan rippikoulun tavoitteena on herättää nuoressa halu kuulua Kristuksen kirkkoon

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliKirkot vastustavat 
veristä huumesotaa Filippiineillä
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Vähemmän julkisuutta terrori-iskujen tekijöille

Ei näytettäviä viestejä