Pääkirjoitus: Ukrainassa on käyty hyökkäys­sotaa puoli vuotta, ja uudet eettiset kysymykset nousevat esiin myös Suomessa

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan aloittamisesta on kulunut puoli vuotta.

Kuolleiden siviilien ja sotilaiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Arvioiden mukaan puolen vuoden aikana on kuollut kymmeniätuhansia, jopa satatuhatta ihmistä. Heistä iso osa on sotilaita.

Inhimillisen kärsimyksen määrä on joka tapauksessa mittaamaton niin kuin se on aina sodissa.

Vaikka sota kiristää monin tavoin muuta maailmaa esimerkiksi polttoöljyn ja ruuan hintojen nousuna, ukrainalaisilla on kaikkein raskainta.

***

Venäjän aloittama hyökkäyssota on osaltaan korostanut riippumattoman median merkitystä.

Tavallisten venäläisten asenteet maan johtoa ja sotaa kohtaan olisivat mitä todennäköisimmin kielteisempiä, jos kansa tietäisi, mitä todellisuudessa tapahtuu. Se edellyttäisi riippumattoman median toimintamahdollisuuksia sekä mielipiteenvapautta.

Tämä pätee myös kotimaahan. Jokainen suomalainen voi omilla ratkaisuillaan tukea elinkelpoisen median toimintaedellytyksiä ja sitä myöten demokratian vahvistamista.

Yle-veron lisäksi on tärkeää varmistaa uutisoinnin monipuolisuus – jos oma taloudellinen tilanne antaa myöten – maksamalla journalistisin perustein toimitetuista medioista.

Tilauksen perumisen sijaan tilausta kannattaa jatkaa silloinkin, kun jokin yksittäinen juttu tai tapa käsitellä ajankohtaisia asioita on ärsyttänyt. Mediankaan ratkaisut eivät ole aina onnistuneita, vaikka meidän päätoimittajien näyttää olevan vaikea myöntää sitä.

***

Sota on nostanut myös Suomessa esille eettisiä kysymyksiä. Onko esimerkiksi oikein hakea edullista polttoainetta Venäjän puolelta?

Tässä suhteessa suomalaiset ovat eriarvoisia. Osa elää hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä. Osalle taas oman auton päivittäinen käyttö on pakollista huolimatta pienistä tuloista ja bensan korkeasta hinnasta. Metroradan varrelta on helppo paheksua halvan bensan hakemista Venäjältä.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 26.8.2022 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Pääkirjoitus: Ukrainassa on käyty hyökkäyssotaa puoli vuotta, ja uudet eettiset kysymykset nousevat esiin myös Suomessa

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä seisovat pihalla? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliLahden seura­kuntien nuoriso­muusikko Miikka Kallio harrastaa ulkona nukkumista kevät­talvelta marras­kuulle

Ei näytettäviä viestejä