Pääkirjoitus: Seurakunnat ovat toimineet koronapandemiassa vastuullisesti

Perustuslaki takaa uskonnollisille yhdyskunnille uskonnonvapauden, jolloin niillä on oikeus päättää itse kokoontumisrajoituksistaan. Tartuntatautilain rajoitukset eivät ulotu uskonnollisiin yhdyskuntiin.

Asia nousi esille, kun Jyväskylässä järjestetyssä uskonnollisessa tilaisuudessa joukko ihmisiä sai koronatartuntoja.

Korona pakottaa tarkastelemaan kokoontumisvapautta uudesta näkökulmasta. Ministeri Annika Saarikko on jo ilmoittanut tahtonsa keskustella uskonnollisten yhdyskuntien edustajien kanssa tähän liittyvästä lakiuudistuksesta.

***

Luterilaisen kirkon seurakunnat ovat toimineet vastuullisesti jo ennen kokoontumisia rajoittavaa lainsäädäntöä.

Covid-19-pandemian käynnistyttyä seurakunnat siirsivät jumalanpalvelukset verkkoon. Kun jumalanpalvelukset kesäkuussa avautuivat uudestaan, kirkkotiloissa on pidetty turvavälejä.

Vaikka seurakunnat ovat osoittaneet vastuullisuutta toiminnassaan ilman lakiakin, tartuntatautilain kokoontumisrajoitukset on perusteltua saada koskemaan kaikkia uskonnollisia yhdyskuntia.

Monet muut joukkotapahtumat ovat osoittaneet, ettei vapaaehtoiseen vastuullisuuteen ole varaa turvautua.

Kirkkolaki vaikeuttaa osaltaan kirkon vastuullista toimintaa. Kirkkolain mukaan päätöksentekoelimien kokouksia ei voida järjestää etänä. Keväällä poikkeustilan aikaisen valmiuslain aikana se oli mahdollista, mutta nyt "normaalioloissa" se ei enää ole sitä.

Tähän yritetään saada muutos.

***

Uusi kirkkovuosi tuo paineita seurakuntien tilaisuuksiin. Vielä ei ole tietoa, miten seurakunnat korvaavat adventinajan suuria ihmismääriä kokoavat adventtikirkot ja Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet. Niitä tuskin voidaan järjestää entiseen malliin.

Raskaan vuoden jälkeen monilla olisi entistä suurempi tarve päästä yhteisiin tilaisuuksiin. Vastuu ihmisten terveydestä menee kuitenkin tämän tarpeen edelle.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 23.10. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.