Kirkkohallitus esittää muutosta kirkkolakiin, jotta luottamushenkilöt voisivat kokoustaa etänä

Kirkkohallitus esittää kirkolliskokoukselle nykyisen kirkkolain muuttamista, jotta kirkon ja seurakuntien päättävät toimielimet voisivat kokoontua sähköisesti. Muutos koskisi toimielimiä seurakunnissa, seurakuntayhtymissä, hiippakunnissa ja kirkon keskushallinnossa.

Kirkkohallituksen täysistunto käsitteli asiaa kokouksessaan tiistaina.

Sähköisiä kokouksia järjestettiin kevään poikkeusolojen aikana kirkkohallituksen antaman määräyksen perusteella. Koronaepidemiatilanteen pahentuminen on syksyn aikana herättänyt seurakunnissa kysymyksiä, olisivatko kokonaan tai osittain sähköiset kokoukset jälleen mahdollisia. Kirkkolaki ei kuitenkaan mahdollista päättävien toimielimien sähköisiä kokouksia normaalioloissa.

Uuden kirkkolain piti tulla voimaan tämän vuoden alusta, mutta eduskunnan hallintovaliokunta palautti sen kirkolle uudelleen valmisteltavaksi.

Kirkkohallituksen mukaan sähköisen kokouksen pitämisen edellytyksenä olisi kokoukseen osallistuvien yhdenvertainen näkö- ja ääniyhteys. Esityksessä ehdotettu mahdollisuus kokoontua sähköisesti aiheuttaa muutostarpeen myös toimielinten päätösvaltaisuutta, kokousten julkisuutta sekä toimielimessä toimitettavaa vaalia koskevaan sääntelyyn. Kirkkolain muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lisäksi kirkon laintarkastustoimikuntaa pyydetään antamaan esityksestä lausunto kirkolliskokoukselle.

Kirkolliskokous on koolla Turussa 3.–6.11.

Lue myös:

Seurakuntien luottamushenkilöt toivovat lupaa sähköisiin kokouksiin – kirkkolaki estää

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispa Matti Repo toimittajien tentissä Radio Deissä
Seuraava artikkeliVanhoillislestadiolaiset antoivat julkisuuteen kannanoton uskonnonvapaudesta

Ei näytettäviä viestejä