Pääkirjoitus: MTK:n oikeustoimet ja kolumnin poistaminen Kirkko ja kaupungista ovat liioittelua

Kuva: Jukka Granström

Seurakuntapastori, tietokirjailija Kari Kuulan maataloutta käsitellyt kolumni Kirkko ja kaupunki -lehdessä aiheutti poikkeuksellisia toimia. Päätoimittaja Jaakko Heinimäki poisti kolumnin lehden verkkosivuilta. Sitä ennen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK oli kertonut harkitsevansa oikeustoimia. Kotimaan uutisen asiasta voi lukea täältä.

Kuula kirjoitti: "Jos Jeesus syntyisi nykyajan eläinten hehtaaritalliin, hän muuttaisi suunnitelmiaan saman tien. Eivät ihmiset tarvitse pelastajaa, vaan heidän keskitysleireissään kärsivät eläinparat."

MTK:n lisäksi Maaseudun Tulevaisuus, monet maataloustuottajat sekä osa piispoista olivat reagoineet tekstiin.

Kari Kuula pyysi tekstiään anteeksi. Myös kolumnin poistanut päätoimittaja pyysi anteeksi ja sanoi kolumnin julkaisun olleen virhe.

***

Kuulan esittämä kritiikki maatalouden tehotuotantoa kohtaan ei ole uusi asia. Usein se tehdään maataloustuottajia syyllistäen.

Harvinaisempi näkökulma tähän teemaan oli se, että Kuula veti Jeesuksen tekstinsä tueksi.

Kolumnin seurauksena piispat puolustivat maataloudessa työskenteleviä ihmisiä. Arkkipiispa Tapio Luoma kirjoitti viisaasti kaikkien edun olevan se, että maatalousyrittäjät jaksavat työssään.

Arkkipiispan mukaan maaseudulla tehtävä työ on kutsumustyötä, joka perustuu yhteistyöhön luonnon kanssa ja luonnon kunnioittamiseen.

***

Kolumni oli sillä tavoin kärjekkäästi kirjoitettu, että maataloudesta elantonsa saavien ihmisten loukkaantumisen voi hyvin ymmärtää.

Silti MTK:n harkitsemat oikeustoimet kuulostavat liioitelluilta. Sitä oli myös kolumnin poistaminen sivustolta. Kolumni ei loukannut kenenkään yksityisen ihmisen kunniaa, vaan arvosteli kärjekkäästi tehotuotantoa.

Maataloudesta, niin kuin mistä tahansa elinkeinosta, pitää voida esittää erilaisia näkemyksiä, myös kirkkoa lähellä olevissa medioissa.

Entä miten päästä tästä tilanteesta eteenpäin? Yksi tapa on, että MTK kutsuu pääkaupunkiseudun toimittajia ja kolumnisteja tutustumaan kotimaiseen maataloustuotantoon.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus julkaistaan 29.1. ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös:

Maaseudulla luotetaan kirkkoon ja siksi papin kolumni tuntui niin brutaalilta, sanoo MTK:n Juha Marttila

Kirkko ja kaupunki poisti Kari Kuulan kolumnin – MTK:n puheenjohtaja pitää kunnianloukkauksena ja kiihotuksena ammattiryhmää vastaan

Eläinten tehotuotantoa kritisoinut pappi Kari Kuula kertoo olevansa suomalaisen tuottajan puolella – Piispa Hintikka pitää Kuulan anteeksipyyntöä viisaana

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.