Kirkko ja kaupunki poisti Kari Kuulan kolumnin – MTK:n puheenjohtaja pitää kunnianloukkauksena ja kiihotuksena ammattiryhmää vastaan

Luomutilan lehmä Hausjärvellä. Kuva: Matti Karppinen

Kauniaisten seurakunnan pastori, tietokirjailija Kari Kuulan Kirkko ja kaupunki -lehteen viime viikon alussa kirjoittama eläinten tehotuotantoa käsittelevä kolumni on herättänyt laajaa huomiota ja paheksuntaa. Kolumnissa Kuula arvosteli tuotantoeläinten teollista käyttöä ja rinnasti eläinten massakäytön "saatanalliseen julmuuteen".

Kolumni on maanantaina 25.1. poistettu Kirkko ja kaupungin verkkosivuilta.

– Oli meiltä virhe päästää keskeneräinen teksti läpi. Lisäksi Kari Kuula on itse sanoutunut tekstistään irti, Kirkko ja kaupungin päätoimittaja Jaakko Heinimäki sanoo Kotimaalle.

Heinimäki pyytää päätoimittajan kommentissaan anteeksi tekstin julkaisemista ja pitää sen ongelmana "surutonta yleistämistä".

– On selvää, että lihan teolliseen massatuotantoon liittyy suuria eettisiä ongelmia, mutta kaikki lihantuotanto ei suinkaan ole teollista. Tämän eron tekeminen olisi ollut kolumnissa tärkeää, Heinimäki sanoo.

MTK:n Marttila: Tutkimme mahdollisia oikeustoimia

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila on ehtinyt pitää Kuulan kirjoitusta "tyrmistyttävänä hyökkäyksenä suomalaista kotieläintuotantoa ja tuottajia kohtaan".

Marttila sanoo Maaseudun Tulevaisuudessa, että "kyseessä on käytännössä paitsi kunnianloukkaus myös kiihotus yhtä ammattiryhmää vastaan".

Marttilan mielestä kolumnissa ei yritetty tehdä eroa maailman tehotuotannon epäkohtien ja suomalaisen tuotantotavan välille, vaan kaikki tuomittiin painokelvottomin sanoin.

"Tälle tasolle eivät ole alentuneet edes radikaalit eläinaktivistit. Toki tämä porukka saa tästäkin vettä myllyyn ja kirjoitus omalta osaltaan voi rohkaista laittomuuksiin kuten eläinten ja yrittäjien häiritsemiseen", Marttila sanoo Maaseudun Tulevaisuudessa.

MTK on Marttilan mukaan käynyt kolumnista vakavaa keskustelua Kirkko ja kaupunki -lehden kanssa.

"Tutkimme parhaillaan, millaisiin mahdollisesti järeisiinkin oikeudellisiin toimiin ryhdymme sekä kirjoittajan että julkaisun osalta."

Piispat tuottajien tukena

Lihantuottajat ovat saaneet sosiaalisessa mediassa tukea useilta piispoilta. Esimerkiksi arkkipiispa Tapio Luoma kirjoittaa Facebookissa saaneensa runsaasti yhteydenottoja maataloustuottajilta.

"He ovat oikeutetusti loukkaantuneita Kirkko ja Kaupunki -lehdessä julkaistusta Kari Kuulan kolumnista. Kirkon tehtävänä ei ole syyllistää maatalouselinkeinon harjoittajia vaan ennen muuta tukea heitä", Luoma kirjoittaa.

Luoma kertoo toimineensa pitkään pappina maaseudulla ja oppineensa arvostamaan maaseudun elämäntapaa ja raskasta työtä ruoantuotannossa.

"Kirkkomme näkemyksen mukaan kaikki rehellinen työ on arvokasta. Näin ollen myös maatalouselinkeinolla on kirkon tuki. Maaseudulla tehtävä työ on kutsumustyötä, joka perustuu yhteistyöhön luonnon kanssa ja luonnon kunnioittamiseen. Sillä kuten kaikella rehellisellä ja yhteiseen hyvään pyrkivällä työllä on Jumalan siunaus", Luoma kirjoittaa Facebookissa.

Lue myös:

Eläinten tehotuotantoa kritisoinut pappi Kari Kuula kertoo olevansa suomalaisen tuottajan puolella – Piispa Hintikka pitää Kuulan anteeksipyyntöä viisaana

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.