Pääkirjoitus: Maailman pitäisi yhdessä vaatia, että omien kansalaistensa henkiä uhraava terroristi­järjestö Hamas vapauttaa panttivangit ja antautuu

Freija Özcan. Kuva: Jukka Granström

"Jokainen konflikti on ratkaistavissa, jos on vain poliittista tahtoa", kuuluu viime viikonloppuna paljon siteerattu edesmenneen presidentti Martti Ahtisaaren motto. Tässä maailmassa juuri nyt hänellä olisi paljon töitä rauhantekijänä.

Ukrainan ja Venäjän sota tuntuu jäätyneen paikoilleen. Se on pelottavaa, sillä jos Venäjä saa lopulta sodasta uuvutettua sen, mitä se haluaa, se ei tiedä pitemmän päälle hyvää meille muille Venäjän naapurimaille. Niinkin kuitenkin voi käydä, kun sota väsyttää sitä tukevat länsimaat.

Sota on luonteeltaan sellaista, ettei sen lopputulos aina ole kaikille mieluinen. Siitä kertovat Kotimaan jutussa Karjalan evakkolapset, jotka muistelevat evakkomatkaa ja kaiholla menetettyä kotiaan. Jo hauraiksi käyvät evakot ovat eläneet pitkän elämän vierailla seuduilla. Elämä on lopulta maata tärkeämpää.

ISRAELIN JA terroristijärjestö Hamasin välistä sotaa käydään nyt paitsi ihan konkreettisesti Gazassa, myös muualla maailmalla mielenosoituksissa ja sosiaalisessa mediassa. Sotaan uhkaa liittyä lisää osapuolia, mutta se myös leviää juutalaisiin ja muslimeihin kohdistuvana kiihotuksena ja väkivaltana pitkin maailmaa aivan toisella tavalla kuin mikään muu sota.

Siinä missä Ukraina on suurin piirtein pari kertaa Suomen kokoinen, Gazassa käydään taisteluja noin Espoon kokoisella alueella. On mahdollista, että sota jatkuu vielä kuukausia.

Samaan aikaan tilanne poikkeaa muista sodista siinä, että pakomatkalle joutuneita siviilejä ei päästetä alueelta ulos, eikä toisaalta yksikään muu maa halua ottaa heitä vastaan. Maa tai poliittinen näkemys maasta on ihmisiä ja elämää arvokkaampaa. Kun tämä sota joskus päättyy, Gaza on raunioina ja elämä entistä köyhempää.

Mitä muun maailman nyt pitäisi yhdessä vaatia, on se, että omien kansalaistensa henkiä uhraava terroristijärjestö Hamas vapauttaa ottamansa panttivangit ja antautuu. Se lopettaisi verenvuodatuksen, ja sen jälkeen palestiinalaisten tilannetta päästäisiin tosissaan ratkomaan. Se vaatii poliittista tahtoa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Pääkirjoitus: Maailman pitäisi yhdessä vaatia, että omien kansalaistensa henkiä uhraava terroristijärjestö Hamas vapauttaa panttivangit ja antautuu