Pääkirjoitus: Koronavirus aiheuttaa huolta, mutta seurakuntien tilaisuuksia ei ainakaan vielä peruta

Muutamassa viikossa koronavirus on tuottanut maailmaan uuden vakavan huolen ja kielteisen uutisaiheen.

Tätä kirjoitettaessa Suomesta on löytynyt seitsemän koronatartuntaa. Koko maailmassa tartuntoja on todettu yhteensä noin 80 000. Todelliset luvut tartuntojen määrästä lienevät suurempia.

***

Etenkin iltapäivälehdistöä on osin syystäkin syytetty koronauutisoinnissa paniikin lietsomisesta.

Tosin motiivina ei ole paniikin synnyttäminen, vaan klikkiotsikoiden tekeminen. Niillä saadaan mahdollisimman paljon kävijöitä ja sitä kautta enemmän myytyjä ilmoituksia.

Klikkien maksimointia on se, että toinen iltapäivälehdistä kertoo seuraavansa tilannetta ”hetki hetkeltä” ja toinen lehti listaa päivä päivältä – tyyliin Päivä 61 – esimerkiksi tartuntojen määrän.

Koronaan liittyvässä uutisoinnissa median lisäksi jokainen mediankäyttäjä on vallankäyttäjä. Kansalaisen kannattaa nyt valita erityisen huolella, mitä medioita käyttää tiedonlähteinään.

***

Tähän mennessä suomalaisissa ei ole ollut havaittavissa paniikkia, vaikka joissakin kaupoissa vessapaperihyllyt ovat tyhjentyneet.

Paniikin sijaan yksityiset kansalaiset tuntevat huolta. Se on ymmärrettävää. Parhaimmillaan huoli on kuitenkin saanut aikaan sen, että käsiä pestään entistä useammin ja huolellisemmin. Näin on onnistuttu estämään koronan lisäksi muiden vakavien tautien tarttumista.

Monella huolen sekainen epätietoisuus saattaa kohdistua ennen kaikkea lähiaikojen suunnitelmiin.

Toteutuuko pitkään odotettu matka ulkomaille? Entä ylioppilaskirjoitukset, järjestetäänkö ne? Onko viisasta osallistua jumalanpalveluksiin ja ehtoolliselle?

***

Kirkkohallitus on lähettänyt alkuviikosta seurakuntiin koronaa käsittelevän yleiskirjeen. Kirje korostaa malttia sekä seurakuntien ja paikallisten terveysviranomaisten yhteydenpidon merkitystä.

Lisäksi se nostaa esille sielunhoidon tarpeen mahdollisen lisääntymisen. Ainakaan vielä ei ole syytä harkita tilaisuuksien tai jumalanpalveluksien peruuttamista. Ehtoollista voi viettää myös ensi sunnuntaina.

Pääkirjoitus on julkaistu 6.3.2020 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

”Viinin jakaja pitää ehtoollispikaria jalasta” – Näin koronavirus vaikuttaa jumalanpalvelusten viettoon

Seurakunnille ohjeet koronaviruksen torjuntaan – ”Kaikesta kättelystä tulee pidättäytyä”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliArkkipiispa Tapio Luoma Lännen Medialle: Päivi Räsäsen esitutkinnoissa ei rajoiteta uskonnonvapautta
Seuraava artikkeliValtakunnansyyttäjä Lännen Mediassa: Vastuu on aina sillä, joka Raamatun tekstiä käyttää

Ei näytettäviä viestejä