Pääkirjoitus: Kirkko­vuosi päättyy, seurakunta äänestää, Mielen­terveys­viikko alkaa ja jalka­pallon MM-kisat menivät pilalle ennen kuin alkoivatkaan

Kuva: Jukka Granström

Ensi sunnuntaita sävyttää moni muukin asia kuin päättyvä kirkkovuosi. Ensinnäkin se on seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä. Kotimaan lukijoita ei tarvinne erikseen kannustaa äänestämään, seurakuntalaisvelvollisuus on jo hoitunut tai hoituu ilmankin.

Sunnuntaina liput liehuvat saloissa, koska kyseisenä päivänä vietetään Lapsen oikeuksien päivää.

Eri puolilla Suomea sunnuntaina sytytetään myös kynttilöitä itsemurhan tehneiden muistoksi. Mielenterveysviikon alkuun sijoittuvia kynttilätapahtumia alettiin viettää 30 vuotta sitten. Tänä vuonna Mielenterveysviikon teemana on oivallus siitä, että ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”. Kyseinen puhutteleva teema on lainattu skitsofreniaa sairastavan henkilön puheesta.

Mielenterveysviikko muistuttaa siitäkin, että meissä kaikissa on valoa, jota voimme viedä muiden ihmisten pimeyksiin.

Sunnuntaina Qatarissa alkavat jalkapallon MM-kisat. Jo ennen kisojen alkua ihmisoikeusrikkomukset ja lahjonta ovat pilanneet kisat sekä Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n maineen.

Suomen jalkapallojoukkueen entinen kapteeni Tim Sparv on toiminut esimerkillisesti. Hän on puhunut julkisuudessa Qatarin kisoihin liittyvistä ihmisoikeusrikkomuksista koskien siirtotyöläisten kohtelua, seksuaalivähemmistöihin liittyvää lainsäädäntöä sekä naisten asemaa. Tällä viikolla esimerkiksi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN antoi suomalaisen kritiikille tilaa.

Kirkkovuosi päättyy ensi pyhänä tuomiosunnuntaihin. Päivän rinnakkaisnimenä käytetään Kristuksen kuninkuuden sunnuntaita.

Tuomiosunnuntain sanoma liittyy Kristuksen toiseen tulemiseen maan päälle. Tämä maailma ei ole ikuinen, olemme vastuussa elämästämme ja teoistamme.

Kristuksen kuninkuuden sunnuntai muistuttaa siitäkin, että lopullinen tuomiovalta on yksin Kristuksella. Yksittäisen kristityn ei pidä ottaa itselleen Kristukselle kuuluvaa tuomiovaltaa suhteessa toiseen ihmiseen.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Pääkirjoitus: Kirkkovuosi päättyy, seurakunta äänestää, Mielenterveysviikko alkaa ja jalkapallon MM-kisat menivät pilalle ennen kuin alkoivatkaan