Pääkirjoitus: Hävetkää!

Syyrian Aleppoon on viime päivinä kohdistunut nelivuotisen sodan pahimmat pommitukset. Isoja osia kaupungista on raunioitunut maailmanlopun näkymiksi. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan Aleppon pommitukset saattavat olla sotarikoksia.

Venäjän YK:n suurlähettiläs sanoi tulitauon päätyttyä ja pommitusten jatkuttua, että rauhan tuominen alueelle on nyt mahdotonta. Se kuulosti siltä, ettei Venäjällä ole edes tahtoa vaikuttaa rauhan syntymiseen.

Venäjän mukaan Yhdysvallat on yksi syy sodan pitkittymiselle. Muun muassa siksi, ettei Yhdysvallat ole edellyttänyt tukemiltaan kapinallisjoukoilta riittävää irtisanoutumista terroristiryhmistä.

Yhdysvaltain YK:n suurlähettiläs syytti sekä Venäjää että Syyriaa barbarismista. Ruotsin ulkoministeri vaati puolestaan Venäjää ja al-Assadin hallintoa lopettamaan pommitukset. Suomessa ulkoministeri on ollut kuitenkin tuskastuttavan hiljaa suhteessa Aleppon viime päivien tilanteeseen.

Suurvaltojen edustajat jatkavat toistensa syyttelyä, mutta todelliseen rauhanrakentamiseen, kompromissien ja myönnytysten tekoon, yhdeltäkään osapuolelta ei näytä löytyvän riittävää tahtoa.

Valtaapitävissä ei ole yhtään täysin syytöntä osapuolta, mutta kuolleita siviilejä on tähän mennessä jo yli puoli miljoonaa. Hävetkää suurvallat, häpeä al-Assadin hallitus!

Tällä viikolla TV1:ssä päättyi BBC:n tuottama kuusiosainen sarja venäläisen kirjailija Leo Tolstoin teoksesta Sota ja rauha. Se kertoo 1800-luvun alun Venäjästä ja Napoleonin sodista.

Vaikka televisiosarja keskittyi pääasiassa nuorten aatelisten romanttisiin suhteisiin, sarjassa esitetyt taistelukohtaukset kuvasivat realistisesti myös sodan mielettömyyttä sekä rumuutta. Sitä miltä näyttää palasiksi räjäytetty ihminen.

Napoleonin aikaisten sotien jälkeen ihmiskunta on tappanut toisiaan sodissa jo yli kahden vuosisadan ajan. Sodankäynnissä siviiliuhrien suhteellinen määrä on kasvanut koko ajan.

Tavalliselle ihmiselle etenkin lasten kärsimys Aleppossa ja kaikissa sodissa on sietämätöntä katsoa. Se on erittäin ymmärrettävää.

Kuitenkin pahinta ihmisyydelle on, jos kaikki sulkevat silmänsä sotien todellisilta seurauksilta, ihmisten tappamilta ihmisiltä.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Lue myös:

Pääkirjoitus: Kiitos maanviljelijälle

Pääkirjoitus: Rohkeaa puhetta Jumalasta

Pääkirjoitus: Melkein yhtä arvokkaita

Edellinen artikkeliVuoden hallintovirkamies seurakunnille: Ennakoikaa ja ottakaa kohtalo omiin käsiinne
Seuraava artikkeliShimon Peres haudan lepoon mittavien turvatoimien saattelemana

Ei näytettäviä viestejä