Oulussa selvitetään yhä kuuden papin toimintaa lähetyshiippakunnassa

Oulun hiippakunta selvittää yhä kuuden papin toimimista Suomen evankelisluterilaisessa lähetyshiippakunnassa. Pappien suhdetta Lähetyshiippakuntaan on selvitetty kirjallisesti ja suullisesti kuulemalla. Prosessi on kesken, ja seuraavan kerran asiaa käsitellään 28.5.

Tänään Oulun hiippakunnan tuomiokapituli päätti kokouksessaan, että pastori Vesa Pöyhtärin osalta selvitys ei johda jatkotoimiin.

Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta on rekisteröimätön yhdistys. Sillä on omat seurakunnat, hiippakunta ja piispa. Suomen luterilaisen kirkon piispat ovat todenneet, ettei lähetyshiippakunnalla ole kirkossa organisatorista asemaa.

Kirkon papin toimiminen lähetyshiippakunnan tehtävissä on piispojen kannanoton mukaan ristiriidassa papilta odotettavan lojaalisuuden ja pappislupauksen kanssa. Piispojen mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi ei voi kuulua Lähetyshiippakunnan papistoon.

Pappisasessori Juha Rauhala Oulun hiippakunnasta kertoo Kotimaa24:lle, että selvitys koskee yhä kuutta pappia. Heistä yksi on Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola.

– Tutkiminen pohjautuu siihen, että halutaan selvittää, ovatko kyseiset papit toimineet Suomen evankelisluterilaisessa lähetyshiippakunnassa papillisissa tehtävissä. Tätä on kirjeitse piispa Samuel Salmi tiedustellut papeilta marraskuussa 2013. He ovat antaneet vastauksen. Kapituli on kutsunut papit kuulemiseen. Pöyhtäri tuli siihen 9.4. ja kävi ilmi, että hän ei ole missään suhteessa Lähetyshiippakuntaan eikä sen piispaan tai hallintoon. Näin ollen hänen osaltaan ei tule mitään jatkotoimenpiteitä.

Onko yksi mahdollisuus, että tutkittavat papit menettävät pappisoikeutensa eli pappisvirkansa Suomen luterilaisessa kirkossa?

– Kyllä on. Jokaisen papin asia käsitellään erikseen, hänen vastauksensa ja kommentointinsa tutkitaan.

Ainakin Turun hiippakunnassa on käynnissä vastaava prosessi kuin Oulussa.

Kun pappeihin on otettu Oulussa kirjallisesti yhteyttä, on viitattu siihen, että he saattaisivat saada varoituksen, heidät voitaisiin pidättää määräajaksi virasta tai he voisivat menettää pappisoikeutensa.

– Mutta nyt halutaan selvittää, ovatko he toimineet Lähetyshiippakunnassa ja millaisissa tehtävissä – ja asia on vielä kesken, Rauhala sanoo.

Lue myös: Turun tuomiokapituli selvittelee viiden papin asioita

Edellinen artikkeliKirkkojen maailmanneuvosto: Pikaiset toimet tarpeen nigerialaistyttöjen löytämiseksi
Seuraava artikkeliSeurakuntia houkutellaan metsänsuojeluun

Ei näytettäviä viestejä