Oulujoen varteen suunniteltu pyhiinvaellusreitti sai valtiolta 60 000 euroa

Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan on tulossa ensimmäinen pyhiinvaellusreitti. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Oulun seurakuntayhtymälle 60 000 euron rahoituksen, jonka avulla suunnitellaan Oulujoen vartta etenevä, niin sanottuun tervareittiin tukeutuva Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti.

128 kilometrin luontovaellus tarjoaa mahdollisuuden sekä hiljentymiselle että kulttuurielämykselle. Oulun tuomiokirkon ja Oulujoen kirkon lisäksi neljä kulttuurihistoriallisesti arvokasta puukirkkoa yhdistävä reitti on tarkoitus avata käyttöön Oulussa ensi vuonna 21.–23.5. järjestettävien Kirkkopäivien yhteydessä.

”Ihmiset kaipaavat mahdollisuutta rauhoittumiseen, ja erilaiset pyhiinvaellusreitit ovat tänä päivänä hyvin suosittuja ympäri maailmaa. Digitalisoinnin avulla pystymme tukemaan hengellisyyden lisäksi muun muassa historiallista, kulttuurista ja arkkitehtonista näkökulmaa”, kuvailee hanketta tiedotteessa Oulun seurakuntayhtymän johtaja Pekka Asikainen.

Hankkeessa rakennetaan fyysinen ja virtuaalinen pyhiinvaellus-, elämys- ja matkailureitti Oulun seudulle välille Oulunsalo–Oulu–Muhos–Utajärvi–Rokua–Vaala. Tavoitteena on myös kehittää interaktiivinen mobiilisovellus, jota käytetään ulkoilmaan ja maastoon sijoittuvien reittien opastuksessa. Tässä hyödynnetään muun muassa paikannus-, kuvantunnistus-, AR- ja VR-teknologiaa sekä QR-tekniikkaa.

Sisällön suunnitteluun otetaan mukaan monipuolisesti erilaisia käyttäjäryhmiä, kuten lapsia, nuoria, työyhteisöjä, ikääntyneitä ja läheisensä menettäneitä ihmisiä.

Tuloksena syntyy myös yritysten käyttöön uudentyyppisiä tuotteita ja palveluja, joilla lisätään alueen luonto-, kulttuuri- ja hyvinvointimatkailun houkuttelevuutta. Samalla kehitetään eritasoisia oppimis- ja kehittämistehtäviä, julkaisuja sekä hyödynnetään pelillisyyttä, kuvaillaan hankeen tiedotteessa.

Kuva: Oulun seurakuntayhtymä / Juhani Viitanen

Lue myös:

Retriitit ovat vielä koronatauolla, mutta pyhiinvaellukset elävät kukoistuskauttaan

Pääkirjoitus: Hengellinen elämä hakee uusia uomia

Kirkko rahoittaa Turkuun suunniteltavaa Suomen ensimmäistä pyhiinvaelluskeskusta

Mikä veneistä olet? Mikä puu kutsuu luokseen? – Pyhiinvaeltajat kulkivat läpi urbaanin Tampereen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.