Ota nämä mukaan kesäjuhlille

Kesäjuhlavieras altistuu koko viikonlopun ajan aamusta iltaan äärimmäisille 
olosuhteille. Auringonpaahteessa uhkaa auringonpistos ja nestehukka, sadesäässä 
kosteusvauriot ja kesänuha. Kotimaan toimituksella on vuosien varrelta runsaasti 
kokemusta kesäjuhlista, joten kerromme nyt, mitä juhlille suuntaavan kannattaa pakata reppuun.

Aurinkolasit

Aurinkolasit suojaavat silmiä paitsi valolta ja säteilyltä, myös juhlakentän hiekka- ja siitepölyltä. Sen lisäksi tottumattoman juhlavieraan on helpompi tiirailla lasien takaa, miten muut konkarit toimivat, ja ottaa tilannetta ja käytäntöjä haltuun. Nykyisin aurinkolasit eivät herätä huomiota pilviselläkään kelillä, ja tuleehan sitä UV-säteilyä myös pilvistä huolimatta.

Liikkeen laulukirja tai 
virsikirja

Laulukirjat ovat pienikokoisia, mutta tärkeitä. Kun juhlilla lauletaan, on mukava voida yhtyä siihen. Virsissä on myös niin vahva sanoma, että niiden tekstejä kannattaa selata muutenkin. Kirja mahtuu hyvin paitsi reppuun, myös käsilaukkuun tai taskuun.

Esimerkiksi herättäjäjuhlilla monet keräävät tarroja ja tunnuksia kirjansa alkulehdille. Niistä voi laskea kuinka monta kertaa on ollut mukana ja missä minäkin vuonna juhlat on pidetty.

Lukulasit

Tarvitaan, että virsi- ja laulukirjan pienikokoisen tekstin näkisi kunnolla.

Hattu

Kesäjuhlien kukkahattutädit saattavat naurattaa nuorempia kävijöitä, mutta viimeiset naurut kuuluvatkin tädeille. Kesäjuhlat ilman hattua ovat kärsimystä, jos aurinko edes vähän pilkistää pilven raosta. Suora porotus päähän tekee huonon olon, mutta pahinta on häikäisy. Siksi lierihattu tai lippis pelastaa päivän seurapenkissä.

Osoitekirja ja kynä

Perinteinen postikortti ilahduttaa saajaansa, ja hengellisten kesäjuhlien antia voi levittää tässä muodossa myös sukulaisille ja ystäville.

Kesäjuhlilla on nautinnollista istua kaikessa rauhassa nurmikolla puun varjossa, etsiä liikkeen laulukirjasta ystäville ja sukulaisille sopivia värssyjä ja kirjoittaa pikku hiljaa kortteja. Monilta juhlilta kortteihin saa erikoisleiman tai tarran. Mikäli budjetti on tiukka, voi sopivia kesäisiä kortteja ostaa torien tai halpiskauppojen tarjoustelineistä jo ennakkoon. Mikäli kukkaro sallii, on tietenkin mukava ostaa kortit juhlilta.

Sateenvarjo

Suuri osa kesäjuhlista juhlitaan ulkona paljaan taivaan alla. Sateenvarjosta on hyötyä niin sateella kuin paisteellakin. Erityisen kullanarvoinen se on, jos mittari näyttää hellelukemia ja aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Kuumuus ei näännytä eikä auringosta saa ihosyöpää, kun asettautuu seurapenkkiin kunnollisen kokoisen sateenvarjon suojaan.

Juomapullo

Nesteytys on tärkeää etenkin hellesäällä, mutta myös kylmemmissä sääolosuhteissa. Ihminen tarvitsee vettä keskimäärin 1–2 litraa päivän aikana. Jos ei muista juoda, alkaa pilviselläkin säällä heikottaa ja päätä särkeä. Pakkaa siis laukkuun mukaan vesipullo. Monilla juhlapaikoilla on vesipisteitä, joista omaa juomapulloa voi täydentää ilmaiseksi.

Istuinalusta

Juhlakentillä on istumapaikkoja rajoitetusti, ja moni paistattelee mielellään päivää nurmikolla. Jos olet liikkeellä koko perheen voimin, kannattaa mukaan varata iso viltti, jolla on tilaa myös tuttaville. Yksinään liikkeellä olevan kannattaa myös ottaa mukaan yhden istuttava alusta, vaikka vain suojaamaan uusia kesävaatteita muta- ja ruohotahroilta.

Muovikassi

Vaikka ekologisista syistä suosimme kangaskasseja, yksi siisti muovikassi kannattaa taitella reppuun tai laukkuun. Sateen sattuessa muovikassin sisään voi pujottaa istuinalustan tai villatakin istuinalustaksi. Sateen jälkeen märän sateenvarjon voi laittaa muovikassiin, niin se ei kastele repussa muita tavaroita. Muovikassiin voi myös kerätä lehtiä ja muuta materiaalia, jota juhlilla jaetaan.

Huivi

Kevyt puuvillahuivi suojaa niskaa auringonpaisteelta ja vedolta, ja siihen voi taputella hikistä otsaa. Sen voi myös laittaa päätä suojaamaan auringonpaisteelta. Illalla huivi suojaa niskaa hyttysten pistoilta. Miehillä iso vanhanajan kangasnenäliina suorittaa huivin tehtävää.

Xylitol-
pastilleja

Kesäjuhlilla tulee napsittua vaikkapa jäätelöä, jonka jälkeen on hyvä ottaa xylitol-pastillia. Myös lapset jaksavat kuunnella keskittyneesti seuraohjelmaa vähintäänkin sen ajan, kun xylitol-pastilli sulaa suussa.

Kesäjuhlakausi jatkuu tulevana viikonloppuna Vihdissä järjestettävillä Lähetysjuhlilla.

Kuva: Johannes Tervo. Suviseurat järjestettiin Vaasassa vuonna 2015.

Edellinen artikkeliAnglikaanijohtajat kriittisiä Brexitiä kohtaan
Seuraava artikkeliRepo: ”Uskon osien avulla yhteyttä toisiin uskontoihin”

Ei näytettäviä viestejä