Onnea Lucifer, teologian kandidaatti!

Moni saattoi hieraista silmiään lukiessaan tänään ilmestyneestä Kotimaasta teologian tutkinnon suorittaneiden nimiä. Mukana kandidaatiksi valmistuneiden joukossa on nimittäin Lucifer Kosonen.

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan opintotoimisto ja Lucifer Kosonen itse vahvistavat Kotimaa24:lle, että Lucifer todella on Kososen virallinen etunimi, jonka hän vaihtoi itselleen aikuisiällä.

Nimenvaihdon taustalla on Kososen jo lapsuudessa syntynyt viehtymys antiikin kreikkalaisiin ja roomalaisiin tarustoihin. Roomalaisessa tarustossa Lucifer esiintyy aamutähtenä, valontuojana.

– Kyseessä on aamutähden henkilöitymä, joka kuvataan usein soihtua kantavana nuorukaisena, Kosonen kertoo Kotimaa24:lle sähköpostitse.

Hän huomauttaa, että myös Jeesus kutsuu itseään Raamatussa aamutähdeksi (Ilm. 22:16). Ja löytyypä kristinuskon historiasta lisäksi kaksi Lucifer-nimistä piispaa, 300-luvulla elänyt Lucifer Calaritanus sekä 200- ja 300-luvuilla Sienan piispa Lucifer.

Vasta myöhemmin Lucifer sai kristillisessä perinteessä nykyään paremmin tunnetun merkityksensä paholaisen nimenä. Vaikka alkuperäinen merkitys on toinen, myös Lucifer Kosonen tunnustaa, että paholainen on se merkitys, joka nimeen nykyään ensimmäisenä yhdistetään.

– Omalla kohdallani nimeen liittyvät valoisat ja hyvät asiat painavat vaakakupissa enemmän kuin negatiiviset mielleyhtymät. Minusta olisi mukavaa, jos tämä nimi saataisiin ikään kuin valloitettua takaisin sen synkemmältä maineelta.

Nimenvaihto onnistui vaivatta

Kimmokkeen etunimensä vaihtamiseen Lucifer Kosonen sai vuonna 2012, kun
Ilta-Sanomat
uutisoi, että Suomesta löytyy ainakin yksi Lucifer-niminen poika.

Koska yleensä väestörekisteriin kerran merkityt etunimet hyväksytään Suomessa myös jatkossa, Kosonen ajatteli, että nyt hänkin voisi ehkä vaihtaa nimensä Luciferiksi. Ilta-Sanomien jutussa tosin epäiltiin, että nimi olisi annettu ulkomailla, ja todettiin, ettei nimeä aiota jatkossa hyväksyä Suomessa

Ennen maistraatissa vierailua Kosonen kertoo valmistautuneensa henkisesti siihen, ettei hakemus tulisi menemään läpi. Vähintään hän oli valmis selittämään tilannetta ja tarvittaessa kirjoittamaan vaikka esseen nimilautakunnalle.

Lisäselvityksiä ei kuitenkaan pyydetty. Kosonen kertookin yllättyneensä siitä, kuinka helposti nimen vaihtaminen onnistui.

– Rehellisesti sanottuna olin hyvin hölmistynyt, kun minun ei tarvinnut edes laittaa mitään lisätietoja paperille, vaan maistraatissa vain tarkistettiin, löytyykö nimi ennestään heidän tietokannastaan, Kosonen kertoo.

Vaikka Kosonen halusi Luciferin omaksi etunimekseen, hän kertoo, ettei antaisi nimeä lapselle sen kyseenalaisen maineen takia.

– Katson sen olevan sellainen nimivaihtoehto, jonka täytyy olla nimen omistajan tietoinen valinta.

Äiti vastusti nimeä, poliisilaitoksella sitä kehuttiin kauniiksi

Muut ihmiset ovat Lucifer Kososen mukaan suhtautuneet hänen nimeensä pääsääntöisesti hyvin. Nimi on herättänyt kiinnostuneita kyselyitä ja hyväntahtoista naureskelua.

Kaikkein negatiivisimmin uuden nimen otti Kososen äiti, joka yritti ylipuhua häntä vaihtamaan sen pois. Lucifer Kosonen kertoo ymmärtävänsä äitinsä reaktiota.

– Kompromissimme tähän mennessä on, että äitini ja myös muut saavat kutsua minua millä nimellä tahansa, mikäli tämä nykyinen saa heidän olonsa epämukavaksi.

Kosonen kertoo alkuun jännittäneensä myös kohtaamisia virkailijoiden kanssa, kun nimi vaihdettiin kaikkiin tarvittaviin dokumentteihin. Uutta ajokorttia poliisilaitokselta hakiessa Kosonen kertoo punastuneensa, kun nimeä yllättäen kehuttiinkin kauniiksi.

Vaikka nimen käyttö jännitti Kososta alkuun, nyt hän on jo ehtinyt tottua siihen.

– Unohdan yhtenään, että se vaikuttaa varmasti ensisilmäykseltä erikoiselta ja vierasperäiseltä.

Kososen äitiä huolestutti erityisesti nimen vaikutus työnhakuun. Kosonen kertoo valmistautuneensa siihen, että hän voi tarvittaessa käyttää työhakemuksissa toista etunimeään. Tähän mennessä hän on kuitenkin esiintynyt työpaikoillaan Luciferina.

Teologian kandidaatiksi valmistunut Lucifer Kosonen ei ole toistaiseksi työskennellyt kirkossa. Tänä vuonna hän haki kesätöitä myös seurakunnasta, mutta vielä paikkaa ei löytynyt.

– Se olisi kenties sellainen ympäristö, jossa työskentelisin mieluummin toisella nimellä. Vaikka itse olen nimeeni tottunut, voisi kenties olla soveliaampaa muita ajatellen käyttää vaikkapa toista etunimeä, Kosonen toteaa.

Kuva: Joona Raudaskoski. Helsingin yliopiston päärakennus.

Edellinen artikkeliSavon Sanomat: Jari Jolkkonen hämmästelee arkkipiispan avioliittokantaa
Seuraava artikkeliVenäjän asiantuntija: ”Terrorismilaki uhkaa lähetystyötä ja kotiseurakuntia”

Ei näytettäviä viestejä