Venäjän asiantuntija: ”Terrorismilaki uhkaa lähetystyötä ja kotiseurakuntia”

Venäjällä ensi viikolla voimaan astuvan terrorismin vastaisen lakipaketin tarkoituksena on torjua ääriliikkeitä ja terrorismin uhkaa.

Suomen ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Venäjän asiantuntija András Rács pitää lakeja huolestuttavina varsinkin pienten uskonnollisten yhteisöjen toimintavapauden kannalta.

Ääriliike ja uhka ovat vaikeasti määriteltäviä käsitteitä ja antavat viranomaisille mahdollisuuden rajoittaa ja kieltää hyvin monenlaista toimintaa, Rács huomauttaa. Hänen mielestään lait vaarantavat uskonnonvapauden toteutumisen Venäjällä.

Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi ilmaisi keskiviikkona lähettämässään tiedotteessaan vastakkaisen näkemyksen. Kuukaupin mukaan lakien tarkoitus ei ole suitsia kristillistä työtä eikä se rajoita uskonnonvapautta.

Neljä virallista uskontoa

Venäjän perustuslaki tunnustaa neljä perinteistä, virallista uskontoa. Ne ovat ortodoksinen kristinusko, islam, juutalaisuus ja buddhalaisuus.

Maassa toimii myös suuri määrä pienempiä uskonnollisia yhdyskuntia vanhoista heimouskonnoista uuspakanallisiin ryhmiin. Monet näistä syntyivät tai saapuivat Venäjälle 1990-luvulla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

‒ Joidenkin ryhmien annetaan toimia rauhassa, mutta esimerkiksi Jehovan todistajia on painostettu jo neuvostoajalla, András Rács kertoo.

Uuden lain mukaan uskonnolliset kokoontumiset ovat sallittuja vain tähän tarkoitukseen rekisteröidyissä rakennuksissa. Lain tarkkaa soveltamistapaa ei ole vielä määritelty.

‒ Tämä määräys voi rajoittaa uskonnonvapautta rajusti. Pahimmillaan se saattaa johtaa kotiseurakuntien toiminnan kieltämiseen.

Laki puuttuu myös uskonnollisen tiedon levittämiseen. Esimerkiksi sähköpostikutsun uskonnolliseen tilaisuuteen saisi lähettää vain viranomaisen luvalla. Myös uskonnollisen kirjallisuuden levittämisestä tulisi luvanvaraista.

‒ Tämä saattaa rajoittaa lähetystyötä vakavasti.

András Rács painottaa kuitenkin, että terrorismin vastaisen lain soveltamistavat ovat vasta työn alla.

‒ Emme vielä tiedä mihin kaikkeen tullaan puuttumaan. Se on kuitenkin selvää, että laki antaa viranomaisille mahdollisuuden rajoittaa uskonnonvapautta voimakkaasti, Rács toteaa.

”Syytä nostaa kohu”

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah esitti viime viikolla Iltalehden
blogissaan, että Venäjän uskonnonvapaustilanteen radikaalista muuttumisesta olisi syytä nostaa kohu.

Essayahin mukaan naapurimaassa ollaan heikentämässä yksityisyydensuojan ja kansalaisjärjestöjen toiminnan lisäksi uskonnollisten yhteisöjen elintilaa. Essayah totesi, että ilman lupaa tapahtuva evankelioiva keskustelu vierustoverin kanssa voidaan tulkita rangaistavaksi lähetystyöksi. Tästä, jos mistä olisi syytä nostaa kohu.

Venäjällä asuva tietovuotaja Edward Snowden otti
Twitterissä
kantaa uuteen lakiin sen allekirjoituspäivänä: Putin on hyväksynyt sortolain, joka loukkaa ihmisoikeuksien lisäksi myös tervettä järkeä. Synkkä päivä Venäjälle.

Tutkimuslaitos Carnegien Moskovan keskuksen mukaan ainoa lakipakettia arvostellut virallinen taho Venäjällä on presidentin ihmisoikeusneuvosto. Neuvoston mukaan lait ovat ristiriidassa perustuslain ja jo voimassa olevien muiden lakien kanssa.

Kuva: Wikimedia Commons

Lue myös:

Inkerin piispa: Evankeliointia ei olla kieltämässä Venäjällä

Edellinen artikkeliOnnea Lucifer, teologian kandidaatti!
Seuraava artikkeliKanadan anglikaanikirkko hyväksyy samaa sukupuolta olevien liitot

Ei näytettäviä viestejä