"Oli sitten liberaali tai konservatiivi, voi olla myös raamatullinen" – Kälviän kirkkoherraksi valittiin Kai Juvila

Kai Juvila. Kuva: Kirsi Juvila

Kälviän seurakunnan kirkkoherraksi on valittu Kannuksen seurakunnan kappalainen Kai Juvila, 55. Hän oli viran ainut hakija, kun toinen hakija veti paperinsa pois.

Kälviä on Juvilalle entuudestaan tuttu paikka, sillä hän on ollut aiemmin siellä pappina.

– Kohtaan siis tutun työyhteisön ja voin aloittaa luontevasti uudessa virassa.

Kälviän seurakunnassa on noin 3600 jäsentä. Se kuuluu Kokkolan seurakuntayhtymään.

Ekonomista papiksi – isosta yrityksestä pieneen seurakuntan

Kai Juvila on syntynyt Boråsissa Ruotsissa, josta hänen perheensä muutti Turkuun. Kouluvuodet Juvila vietti Nakkilassa.

– En ole kotoisin Keski-Pohjanmaalta, mutta olen kotiutunut hyvin näille seuduille. Ensimmäinen papinpaikkani vuonna 2011 oli Pyhäjoella.

Kai Juvila on alkuperäiseltä koulutukseltaan ekonomi ja tehnyt uraa yritysten laskentajärjestelmien parissa ennen kuin alkoi lukea teologiaa 2007 Åbo Akademissa.

– Olen ollut isoissakin yrityksissä, joten tuntuu hyvältä kun pienessä seurakunnassa näkee koko työyhteisönsä yhdellä silmäyksellä.

Juvila kuvaa itseään jalkatyötä tekeväksi seurakuntapapiksi, joka ammentaa Raamatusta.

– Ihmisten kohtaaminen ja näkymätön työ on tärkeää.

Juvilalla ei ole herätysliiketaustaa, mutta Keski-Pohjamaalla seurakuntatyössä hän on tutustunut eri liikkeisiin. Hänellä on yhteyksiä myös vapaisiin suuntiin.

– Oli sitten liberaali tai konservatiivi, voi olla myös raamatullinen. Tiedän tulkintojen ristiriitaisuuden, mutta kun puhutaan Raamatusta, niin silloin meillä on jo sama lähtökohta.

Kokemus särkyneistä ja haavoittuneista saa arvostamaan henkilökohtaista kohtaamista

Uudet sukupolvet ovat Juvilan mukaan haaste kirkolle. Samaten koko yhteiskunnan jakautuminen erilaisiin todellisuuksiin.

– Diakonisesti ja paikallisetsi minulla on kokemus särkyneistä ja haavoittuneista ihmisistä. Kaikki eivät pääse liikkumaan kauas kodistaan, etenkin silloin henkilökohtainen kohtaamien on arvokasta.

Juvila sanoo, ettei hänellä ole suurta viisautta siihen, miten kirkko luovii erilaisten todellisuuksien keskellä.

– Ei pidä olla niin vanhoillinen, että kieltää kaiken uuden, mutta ei myöskään niin liberaali, että kieltää kaiken vanhan.

Juvila aloittaa Kälviän kirkkoherrana 1. syyskuuta. Vt. kirkkoherrana Kälviällä toimii siihen asti Antti Lapinoja, joka on samaan aikaan myös Lohtajan vt. kirkkoherra.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!