Notre Damen kunnostukseen luvatut rahat viipyvät – helleaalto uhkaa romahduttaa holvikaton

Huhtikuussa tulipalon pahasti runtelemaksi joutunut Notre Damen katedraali Pariisissa on saanut vain murto-osan niistä lahjoituksista, joita sen kunnostamiseen luvattiin, selviää Ylen uutisesta.

Lahjoituslupaukset nousivat yhteensä 850 miljoonaan euroon. Rahaa lupasivat niin ökyrikkaat yritysjohtajat kuin tavalliset ihmiset. Kuitenkin suurin osa lupauksista on jäänyt toteuttamatta.

Ranskan kulttuuriministeriö kertoo lahjoituksia maksetun luvatusta rahamäärästä vain yhdeksän prosenttia eli 80 miljoonaa euroa. Isoin siivu maksetusta summasta koostuu tavallisten ihmisten tekemistä lahjoituksista.

Ranskan kulttuuriministerin Franck Riesterin mukaan osa lahjoittajista on antanut katteettomia lupauksia ja osa lahjoittajista taas odottaa rakennustöiden etenemistä. Suurlahjoittajat haluavat tarkat suunnitelmat siitä, mihin rahoja käytetään ennen varojen luovuttamista.

Riester kertoo katedraalin rakenteiden olevan edelleen vaarassa. Erityisesti holvikaaret voivat romahtaa.

Nyt Ranskan helleaalto uhkaa vauhdittaa kirkon holvikaton romahtamista. Katedraalin kiviseinät ovat edelleen kosteita sammutustöiden jäljiltä ja huolena onkin, että seinät kuivuvat tukalassa kuumuudessa turhan nopeasti. Asiantuntijat eivät ole päässeet tutkimaan vielä kattoholvia, toisin kuin kellotornia ja kirkon muita osia. Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters ja yhdysvaltalainen televisioyhtiö CNN.

Kirkkoon palon jälkeen asennettujen sensorien mukaan viitteitä rakennuksen tilan heikentymisestä ei vielä ole.

Pariisiin on ennustettu tänään torstaina peräti 42 asteen lämpötilaa. Kyseessä olisi kaupungin lämpöennätys.

Kuva: Lehtikuva / Johanna Hoelzl. Notre Damen katedraalia korjataan parhaillaan.

Lue myös:

Pariisin Notre Dame -katedraali tuhoutui pahoin palossa – "Kadulla kuului huokailua ja kauhistelua, kun tulenlieskat löivät"

Kommentti: Sekulaarissa Ranskassa piinaviikolla riehunut Notre Damen palo on oikea merkitysten tihentymä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä