Kommentti: Sekulaarissa Ranskassa piinaviikolla riehunut Notre Damen palo on oikea merkitysten tihentymä

Pariisin maamerkkeihin kuuluvassa Notre Damen katedraalissa maanantaina riehunut tulipalo on käsittämättömän täynnä symboliikkaa.

Ranska ei ole suhteessaan uskontoon mikä tahansa valtio, vaan eräänlainen Euroopan sekulaari mallimaa. Ranskan valtiosta tehtiin tunnustukseton vuonna 1905. Viime vuosina maa on vetänyt tiukkaa linjaa uskonnollisten symbolien eristämisessä julkisesta tilasta.

Uskonnoton jakso sisältyy myös itsensä Notre Damen varhaisempaan historiaan. Suuren vallankumouksen aikana 1700-luvun lopussa katedraali julistettiin kristillisen kirkon sijaan "Järjen temppeliksi".

Notre Damen paloa olikin halutessaan mahdollista seurata kuvana Euroopan kristillisen perinnön tuhoutumisesta.

***

Tai sitten huomion saattoi kiinnittää Notre Damen palon aiheuttamiin reaktioihin – suhtauduttiinpa katedraaliin sitten monumenttina tai pyhäkkönä. Kaupunkilaiset seurasivat tuhoa kauhuissaan. Notre Dame saa nimensä Neitsyt Mariasta ja tarkoittaa suoraan käännettynä "Meidän Valtiatartamme". Kirkko on pariisilaisille kuin suojelija, joka on seissyt paikallaan aina ja jonka holveissa on todistettu eurooppalaisen sivistyksen muotoutumista ja Ranskan historian käänteentekeviä hetkiä.

Notre Dame ei ole kuitenkaan pelkkä kulttuurikohde. Se on myös kirkko. Katolinen kirkko on Ranskan merkittävin kirkkokunta: yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen Pew Research Centerin mukaan 60 prosenttia ranskalaisista täysi-ikäisistä mielsi itsensä katolilaisiksi vuonna 2017. Sosiaalisessa mediassa levisi maanantai-iltana kuvia ja videoita, joissa suuri joukko kristittyjä rukoili ja lauloi virsiä palopaikan läheisyydessä. Taustalla loimusivat liekit.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi heti, että katedraali rakennetaan uudelleen. Alle vuorokausi palon syttymisen jälkeen talouselämästä oli luvattu tarkoitusta varten jo satojen miljoonien eurojen lahjoitukset.

***

Oman lisänsä tapahtumiin tuo se, että Notre Dame paloi hiljaisella viikolla. Se on kristityille viikko, jolloin Jeesus asettaa ehtoollisen ja jolloin hänet kavalletaan, kielletään ja ristiinnaulitaan. Notre Damen pyhäinjäännöksiin kuuluu orjantappurakruunu, jota Jeesus perimätiedon mukaan kantoi pitkäperjantaina päässään. Kansainväliset uutiset kertovat reliikin selvinneen palosta.

Notre Dame oli remontissa, ja restaurointitöiden epäillään liittyvän palon syttymissyyhyn. Muutama päivä sitten kirkon katolta vietiin osana remonttia suojaan kahdentoista apostolin eli Jeesuksen opetuslapsen patsaat.

Hiljaisen viikon edetessä siinä on syvää symboliikkaa. Opetuslapset kaikkosivat, ja liekkeihin jäivät yksin Jeesus ja hänen äitinsä Maria, Notre Dame.

Kuva: Hubert Hitier / Lehtikuva / AFP

Lue myös:

Pariisin Notre Dame -katedraali tuhoutui pahoin palossa – "Kadulla kuului huokailua ja kauhistelua, kun tulenlieskat löivät"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.