"Näkymä on kuin sota­tantereelta" – Taivalkosken hautaus­maan myrsky­tuhot saivat kirkko­herran sanattomaksi

Kuvat: Tuomo Törmänen

Tiistai-iltana Oulusta Koillismaalle siirtynyt raju myrsky sai aikaan mittavia tuhoja Kaakkurivaaran hautausmaalla Taivalkoskella. Kymmenittäin paksuja, korkeita tukkimäntyjä kaatui hautausmaan keskiosassa joko kokonaan juurineen tai puolittain jääden konkeloiksi.

– Tämä on alueella täysin poikkeuksellinen tapaus. Vanhimmatkaan kuntalaiset eivät muista vastaavaa myrskyä. Keskeytin heti kesälomani. Kun menin aamulla hautausmaalle, menin sanattomaksi. Näkymä on kuin sotatantereelta, Taivalkosken seurakunnan kirkkoherra Tuomo Törmänen kuvailee Kotimaalle.

– Hautausmaalla liikkuminen on nyt ehdottomasti kielletty. Myös kaikki kesätyöt alueella on keskeytetty. Puolittain kaatuneet konkelopuut ovat hyvin vaarallisia.

Hautausmaan raivaus- ja korjaustyöt kestävät Törmäsen mukaan kuukausia ja maksavat kymmeniä tuhansia euroja.

– Kyllä tässä luonto ja Luoja näytti voimansa ennenkokemattomalla tavalla.

"Metsuri raivasi huomista hautausta varten turvallisen kulkuväylän"

Seurakunta tilaa raivaustyöt paikallisilta yrittäjiltä. Vielä on epäselvää, pitääkö kaikki raivata käsin vai voidaanko alueella työskennellä myös metsäkoneella. Seurakunnan tavoitteena on saada alue kuntoon talveen mennessä.

– Raivaus oli aloitettava jo tänään, koska huomenna on yksi hautaus. Hautapaikka on onneksi suojaisessa osassa hautausmaata. Metsuri raivasi sinne turvallisen kulkuväylän, Törmänen kertoo.

Alueella on tiheästi hautoja, ja hautamuistomerkkejä on kaatunut ja rikkoutunut paljon.

– Hautausmaa on alueen ihmisille rakas ja tärkeä paikka. Monet ovat olleet järkyttyneitä ja heitä mietityttää omien läheisten hautojen kohtalo. Nyt alueelle ei kuitenkaan pidä mennä, jotta lisävahingoilta vältytään.

Periaatteessa hautamuistomerkit eivät ole seurakunnan omaisuutta tai seurakunnan vastuulla.

– Tällaisessa poikkeustilanteessa seurakunnan täytyy kuitenkin miettiä vähintään sellaisten vanhojen muistomerkkien nostamista ja korjaamista, joiden osalta omaisia ei ole enää tiedossa.

Toistaiseksi alueella ei ole havaittu pintaan nousseita luita, mutta Törmäsen mukaan on mahdollista, että niitäkin nousee hiekkamaasta esiin.

– Hautausmaassa on aikamoisia kuoppia.

Pitkään suunniteltu puiden harvennus toteutui valitettavalla rytinällä

Myrsky on Törmäsen mukaan paitsi järkyttänyt myös yhdistänyt taivalkoskelaisia.

– Useat sivukylät olivat motissa eilen teille kaatuneiden puiden vuoksi. Monista taloista lähti katto irti. Onneksi vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin. Yksi taivaskoskelainen loukkaantui lievästi jäätyään kaatuneen puun alle.

Kun myrskytuhoja on sulateltu jo hetki, Törmänen näkee tapahtuneessa myös tragikomiikkaa.

– Täällä on pitkään puhuttu, että hautausmaan tiheää puustoa pitäisi harventaa, mutta se on jäänyt tekemättä, koska hautoja on alueella niin tiheästi. Nyt se harvennus sitten tuli kertarytinällä, toki epätasaisesti ja valitettavalla tavalla.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kiinnitti Facebook-päivityksessään huomiota siihen, että Pohjois-Suomessa tehdään nyt lukuisilla hautausmailla viikkojen ajan raivaustöitä myrskyn jäljiltä.

"Tällaisten luonnonvoimien edessä voi tuntea turvattomuutta. Mieleemme voi herätä kysymyksiä, miksi tällaista tapahtuu. Rukoilen niiden puolesta, joita myrsky on koskettanut ja joiden omaisuutta on tuhoutunut. Rukoilen niiden puolesta, jotka raivaavat myrskyn jälkiä. Jumala, suuri Luoja. Avaa sydämemme huolehtimaan ja auttamaan siellä, missä voimme", Keskitalo kirjoittaa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.