Näkemyserot Kiihtelys­vaaran uudesta kirkosta kärjistyivät – seurakunta­mestari ja ex-kunnan­johtaja erosivat rakennus­toimikunnasta

Näkemyserot Joensuun Kiihtelysvaaraan rakennettavasta kirkosta ovat kärjistyneet Vaara-Karjalan seurakunnassa. Kiihtelysvaaran vanha kirkko paloi tuhopolton seurauksena vuonna 2018. Entinen kunnanjohtaja Juhani Rouvinen on eronnut uuden kirkon rakennustoimikunnan johdosta. Myös kirkon esineistöä tulipalosta pelastanut ja valtakunnalliseen julkisuuteen nousut seurakuntamestari Jouni Heiskanen on eronnut toimikunnasta.

Asiasta kertoi sanomalehti Karjalainen.

Rouvisen ja Heiskasen viime vuoden puolella tapahtuneen eron syynä on tyytymättömyys arkkitehdin suunnitelmaan, joka heidän mukaansa poikkeaa julkisivun osalta liikaa kirkon alkuperäisestä ulkoasusta.

Jouni Heiskanen on koulutukseltaan myös rakennusmestari. Hän on tehnyt ehdotuksia uuden kirkon suunnitelmaksi ja lisäyksiä arkkitehdin suunnitelmaan. Rakennuslautakunta päätyi kuitenkin arkkitehdin ehdotuksen kannalle.

Arkkitehti Riikka Kuittisen mielestä 1700-luvulla käsin tehty Kiihtelysvaaran kirkko oli valtavan kaunis.

– Kaunis tapa kunnioittaa sitä ei ole, että tehdään huonompi uusi versio, Kuittinen sanoo Karjalaisessa.

Vaara-Karjalan seurakunnan kirkkoherra Anne Angervo sanoo Kotimaalle, että kuvat vanhasta kirkosta riipaisevat joka kerta, kun hän ne näkee.

– Mutta vanhaa kirkkoa ei saa takaisin. Pidän helpottavana, että voimme suunnitella uutta toimivaa puista monitoimikirkkoa. Seurakuntalaisten palaute on ollut myönteistä, mutta toki kriittisiäkin ääniä on kuulunut, erityisesti kirkon julkisivuun liittyen, Angervo kertoo.

– Mutta uskon, että tilanne rauhoittuu.

Kiihtelysvaaran uuden kirkon suunnittelija Riikka Kuittinen on oululaisesta Luo Arkkitehdit Oy:stä. Joensuun seurakuntayhtymän päätöksen mukaan Kiihtelysvaaraan tulee maisemallinen ristikirkko. Rakennustyöt halutaan aloittaa vuoden kuluttua, keväällä 2023.

Lue myös:

Kiihtelysvaaran palaneen kirkon tilalle rakennetaan maisemallinen ristikirkko

Kiihtelysvaarassa uutta kirkkoa ideoidaan työpajoissa

Kiinteistömestari Jouni Heiskaselle tunnustuspalkinto rohkeista teoista Kiihtelysvaaran kirkon tulipalon aikana

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Naisen vapaus ja asema eivät ole Suomessa taanneet harmonista perhe-elämää
Seuraava artikkeliArkkipiispa Tapio Luoma pääsi sairaalasta, toipuminen jatkuu kotisairaala­hoidossa

Ei näytettäviä viestejä