Mysteerikuva: Ketkä ovat matkalla alttarille? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Kotimaan valokuva-arkistossa on monta laatikollista vanhoja kuvia, joissa ei ole kunnollista tietoa siitä, milloin ja missä tilanteessa kuva on otettu.

Mysteerikuva-sarjassa Kotimaa-lehti ja Kotimaa24 julkaisevat kuvia arkistostaan.

Tämänviikkoisessa valokuvassa joukko pappeja nousee kohti alttaria. Missä kuva on otettu? Tunnistatko kuvan henkilöitä?

Jos sinulla on tietoa kuvasta, kerro se viestillä osoitteeseen: kotimaa24@kotimaa.fi tai Kotimaa24:n Facebook-sivulla, jossa kuva myös julkaistaan.

Tekstejä saatetaan käyttää osana seuraavia mysteerikuvajuttuja.

Kuva: Kotimaan kuva-arkisto / Ritva Neuvonen

Edellisen mysteerikuvan ratkaisu

Edellinen mysteerikuva julkaistiin 1.11. Siinä oli tanssiryhmä kirkossa. Aija Katriina Ahlberg (o.s. Mäkisalo) kirjoittaa:

"Mysteerikuvan tanssiryhmä on Kansan Raamattuseuran Jyväskylän opiskelijatyön 80-luvun alussa perustama ryhmä nimeltä Kosketus. Silloin muistaakseni puhuttiin liturgisesta liikunnasta enemmän kuin tanssista. Olin itsekin mukana ryhmässä, kun opiskelin Jyväskylän yliopistossa tuolloin. Meitä oli mukana toistakymmentä opiskelijatyttöä eri oppilaitoksista. Jäin itse pois ryhmästä 80-luvun puolivälin jälkeen, mutta ryhmä jatkoi vielä toimintaansa.

Teimme tansseja / liikuntaesityksiä hengellisiin lauluihin ja esiinnyimme etupäässä Jyväskylän seudulla, mutta välillä myös laajemmin. Kirkollisten tilaisuuksien lisäksi kiersimme vankiloissa eri puolilla Suomea.

Kirkkotilaa, jossa mysteerikuva on otettu, en tunnista. Meitä ryhmän jäseniä oli enemmän kuin yhteen esitykseen tarvittiin, ja esiinnyimme vuoron perään, milloin kenellekin sopi, ja siksi en tunnista kuvan taa'immaisia esiintyjiä, jotka näkyvät huonommin. Myös keskellä olevien, selkeimmin näkyvien kahden tytön nimet ovat karisseet päästäni.

Reunimmaisena oikealla kuvassa on Taru, jonka sukunimi on minulta valitettavasti myös unohtunut. Ja tyttö, joka seisoo kaikkein eniten edessä oikealla, on mielestäni Jaana Rytkönen, mutta en voi olla täysin varma, koska kuvassa hänen kätensä peittää kasvot.

Kuvan esiintymisasut viittaisivat ajankohtaan, jolloin Jyväskylässä oli valtakunnalliset Kirkon Nuorisopäivät (tai se saattoi olla myös joku toinen hyvin suuri hengellinen tapahtuma). Teimme ko. esiintymishameet tuolloin suureen yleisötilaisuuteen Jyväskylän jäähallissa (väri kirkas oranssi, koska tilaisuus televisioitiin). Mutta jäähallista kuva ei toki ole, ja hameita varmasti käytettiin myös tämän jälkeen."

Kuva on Espoonlahden kirkosta, jossa 10.–12.10.1986 järjestettiin ensimmäinen valtakunnallinen kirkkodraamakatselmus. Kirjassaan Kirkkodraaman kiirastuli (2000) Lilja Kinnunen-Riipinen esittelee katselmukseen osallistuneen Gospel-tanssi-nimisen esityksen: "KRS:n liikunta- ja gospeltanssiryhmä Kosketus. Ohjaus ryhmätyö. Dramaattista tanssia ja ylistysliikuntaa harrastava 12-henkinen ryhmä, joka halusi julistaa evankeliumia liikuntaa ja musiikkia käyttäen."

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.