Mysteerikuva: Kansalaisadressia tässä ilmesesti viedään mutta ketkä ja miksi?

Kotimaan valokuva-arkistossa on monta laatikollista vanhoja kuvia, joista ei kunnolla käy ilmi milloin ja missä kuvat on otettu tai keitä niissä on.

Mysteerikuvasarjassa Kotimaa julkaisee näitä kuvia pyytäen lukijoiden apua kuvien tunnistamiseen.

Tämän viikon mysteerikuvassa ollaan jälleen lähetystönä asialla. Tunnistatko kuvasta ketkä luovuttavat ilmeisesti kansalaisadressia ja kenelle sitä ollaan viemässä? Entä mikä oli kansalaisadressin asia?

Jos sinulla on tietoa kuvasta, kerro viestillä osoitteeseen toimitus@kotimaa.fi, aiheeksi mysteerikuva, tai Kotimaan Facebook-sivuilla, jossa kuva myös julkaistaan.

Edellisen kuvan ratkaisu

Viime viikolla julkaistusta mysteerikuvasta rovasti Liisa Tuovinen kertoo näin: ”Kuva on otettu elo-syyskuun taitteessa 1979. Siinä on teologian tohtori Melvin Kieschnick (Thomas Gordonin Effectiveness Training Instutin kouluttaja), Vantaankosken kirkkoherra Juhani Kopposela, ja minä, lehtori Liisa Tuovinen. Työskentelin vuosina 1971–2001 Kirkon perheasiain keskuksen perhetyön sihteerinä. Otin myöhemmin käyttöön termin Seurakuntien perhetyö, kuvaamaan sitä laaja toimintaa mitä perheiden hyväksi seurakunnissa tehtiin.

Melvin Kieschnick oli kutsustani Suomessa kouluttamassa Gordonin perhekoulujen ensimmäisiä ohjaajakursseja, kahdella kurssilla joilla oli yhteensä noin 60 kurssilaista. Hän oli alun perin Missouri-synodin pappi ja antoi 10 vuoden aikana 50–60-luvuilla merkittävimmän panoksen Hongkongin luterilaisen koulujärjestelmän kehittämisessä. Hän erosi Missouri-synodista koska ei suostunut allekirjoittamaan julistusta, jossa sanotaan että maailma on luotu kuuden vuorokauden aikana. Myöhemmin Melvin toimi Kalifornian ja New Yorkin luterilaisten koulujen johtajana.

Melvin ja hänen opettajavaimonsa Jane kävivät Suomessa vielä kahdesti. Melvin piti kirkon johtamistaidollisen koulutuskurssin 1982. Yhdessä he vuonna 2000 pitivät kutsustani tilaisuuksia, jossa kertoivat mitä on kirkossa olla homoseksuaalin pojan vanhempi.

Pitkälti heidän kertomansa perusteella LCA:n solidaarisuusliikkeestä perustettiin Suomen Ekumeeninen Yhteysliike, joka ajaa seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia kirkoissa.

Perhekoulun ohjaajia koulutettiin Suomessa 80–90-luvuilla ainakin 1000. Gordonin kurssien merkittävä osa oli NUISKU, eli Nuorten ihmissuhdetaitojen kurssi jota puolestaan siihen koulutetut ohjaajat laajasti pitivät seurakuntien toiminnassa osana rippikoulun isojen koulutusta ja jatkorippikouluna.

Merkittävä sovellus perhekoulusta oli myös Katriina Nepposen työstämä VAISKU, eli Varhaiskasvatuksen ihmissuhdetaitojen kurssi johon koulutettiin lastenohjaajia. Kurssista oli myös tärkeä sovellus opettajien koulutukseen. Nykyisin näistä kursseista vastaa Nuorten Keskus ja kurssien nimet on Toimiva Perhe, Toimiva Koulu jne.

Kun Hongkongin koululaitos 90-luvun lopulla vietti suurta vuosijuhlaa he kutsuivat silloin 90-vuotiaan Melin Kiescnickin kunniavieraakseen. Juhlasta palattuaan hän vastasi haastattelussa, että niin pitkää lentomatkaa hän ei enää suostu tekemään. Ainoa poikkeus olisi se, jos hänet taas kutsuttaisiin Suomeen.”

Kuvassa vasemmalla istuneen henkilön tunnisti lastenlääkäri ja lastenpsykiatri, savonlinnalainen Leena Kosmo itsekseen.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Vähiten kehittyneitä maiden tukeminen on sijoitus parempaan maailmaan
Seuraava artikkeliKolumni: Kirkon työntekijä on palkkansa ansainnut mutta on hyvä tiedostaa muitakin todellisuuksia

Ei näytettäviä viestejä