Kolumni: Kirkon työntekijä on palkkansa ansainnut mutta on hyvä tiedostaa muitakin todellisuuksia

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Suomessa asiat ovat monessa suhteessa hyvin. Siitä kertoo esimerkiksi tuore KirVESTES sopimus, joka korottaa kirkon työntekijöiden palkkoja seitsemän prosenttia sopimuskauden aikana.

Sopimukseen saatiin kirjattua myös se, että molempien vanhempien palkallinen perhevapaa on jatkossa 32 arkipäivää.

Syntyneestä sopimuksesta iloitseva AKI-liittojen toiminnanjohtaja Jussi Junni sanoo Kotimaan uutisessa kirkon työntekijöiden ostovoiman romahtaneen viimeisen kahden vuoden aikana ”valtavan inflaation” takia.

Kirkon työntekijöillä onkin syytä tyytyväisyyteen nyt syntyneestä sopimuksesta. Asiat ovat hyvin myös monessa muussa suhteessa. Vaikka kirkon alimpien ja korkeimpien palkkojen noin seitsenkertaisen eron voi kyseenalaistaa, silti palkkaerot ovat maltillisia verrattuna esimerkiksi osaan huippuyrityksistä.

AIKANAAN ETIOPIASSA havahduin siihen miten vähän ymmärrystä minulla oli etelän todellisuudesta. Juttelin paikallisen luterilaisen kirkon papin puolison kanssa. Iloisena kerroin hänelle, että tyttäreni lähtee Brasiliaan vaihto-oppilaaksi. Papin puoliso katsoi minua pitkään ja kysyi miksi lähetät hänet toiselle puolelle maapalloa, eikö Suomessa ole kouluja. Ja jatkoi sitten, että hän joutuu puolisonsa kanssa päättämään kumpi perheen kahdesta lapsesta voi ylipäätään jatkaa opintoja, sillä papin palkalla ei pysty kouluttamaan kahta lasta.

Kirkon työntekijä Suomessa on palkkansa ansainnut. Samalla kun hän tuntee oman seurakuntansa ja kirkkonsa tilanteen, on perusteltua tiedostaa muitakin todellisuuksia. Esimerkiksi millaista on elää kristittynä ja työskennellä pappina maassa, jossa kristityt elävät vähemmistönä ja toisen luokan kansalaisina.

IRAKILAINEN IDÄN muinaisen kirkon (Ancient Church of the East) piispa Daniel on kertonut tästä todellisuudesta tilaisuuksissa muun muassa Tampereella, Porissa, ja Turussa. 16-vuotiaana hän pakeni perheensä kanssa yötä myöten kodistaan Bagdadista koska perhe oli saanut jihadistijärjestöltä tappouhkauksen. Kirkkojen jäseniä ja työntekijöitä on kuollut iskuissa. Valtaosa kristityistä on lähtenyt Irakista.

Namibiassa paikallinen seurakunta ei aina pysty maksamaan papilleen riittävää palkkaa. Tilanne on vaikeutunut pandemian myötä. Joissakin seurakunnissa papin palkkaa ei ole kyetty maksamaan moneen kuukauteen.

Esimerkki löytyy myös lähinaapurista. Iso osa virolaisista papeista tekee kahta työtä saadakseen palkkansa riittämään. Virossa eletään todellisuudessa, jossa inflaatio on ollut vielä Suomea pahempi.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Kansalaisadressia tässä ilmesesti viedään mutta ketkä ja miksi?
Seuraava artikkeliKulttuuriarvio: Taide piirtää Suomen kartalle Tampereen Työväen Teatterin musikaalissa Momentum 1900

Ei näytettäviä viestejä