Mistä piispat keskustelivat Presidentinlinnassa?

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla oli mukana evankelis-luterilaisen kirkon piispat, sekä ortodoksisen ja katolisen kirkon johtoa. Kotimaa 24 kysyi heiltä tunnelmia.

Kuopion piispa Jari Jolkkonen kertoo käyneensä linnassa keskusteluja muun muassa komissaari Jyrki Kataisen, ministeri Anu Vehviläisen ja ministeri Sanni Grahn-Laasosen kanssa, sekä tavanneensa oman alueensa kansanedustajia.

– Muutamia tapaamisia tuli sovittua. Puhuttiin muun muassa politiikasta ja hirvenmetsästyksestä, mutta myös diakoniasta ja jumalanpalveluksesta. Aika ahdasta ja kuumaa siellä on. Ihmiset olivat hyväntuulisia, Jolkkonen summaa.

Turun piispa Kaarlo Kalliala sanoo, että linnassa on aina sitä paremmalla mielellä, mitä enemmän syntyy kiinnostavia keskusteluja.

– Kun tänä vuonna saarnasin juhlajumalanpalveluksessa, keskustelut sivusivat paljolti siinä esiin nousseita teemoja, kuten turvapaikkakysymyksiä ja Suomen sisäistä solidaarisuusvajetta.

Tampereen piispan Matti Revon mielestä tunnelma Presidentinlinnassa oli juhlava ja iloinen.

– Kokemukseni mukaan linnan tapaamisissa ja keskusteluissa aina vahvistuu käsitys kirkkojen tärkeästä tehtävästä yhteiskunnan rakentamisessa. Minun oli mahdollista kiittää Tasavallan Presidenttiä saamastani kunniamerkistä, jota pidän valtion tunnustuksena evankelis-luterilaisen kirkon työlle kokonaisuudessaan.

Repo kertoo käyneensä myös keskustelun erään koulumaailman edustajan kanssa

– Häneltä sain terveiset, että kirkon johdolta toivottaisiin tukea heidän työlleen siinä, miten oppilaita ohjataan käyttäytymään kirkossa – miten jumalanpalvelus eroaa vaikkapa konsertista?

Helsingin ortodoksinen piispa, metropoliitta Ambrosius koki linnan ilmapiirin sydämellisenä.

– Suomen isoista ongelmista huolimatta ilmassa oli paljon kiitollisuutta vapaudesta ja aineellisestakin hyvinvoinnista. Päättäjät keskustelivat kanssani jaksamisestaan ja sielunsa tilasta, ei niinkään päivittäisestä arjesta.

Lapuan piispan Simo Peuran mukaan keskusteluissa linnassa päällimmäiseksi nousi Suomen vaikeutunut tilanne, yhteiskuntasopimuksen kariutuminen, pakolaiset ja terrori.

– Monet olivat huolestuneita tilanteesta ja ennakoivat, että edessä ovat vaikeat ajat.

Oulun ortodoksisen piispan, metropoliitta Elian mukaan tunnelma oli rento ja mukava.

– Olin iloisella mutta hieman jännittyneellä mielellä, koska olin ensikertalainen. 

Elia kertoo keskustelleensa useimpien luterilaisten piispojen kanssa. Heistä monet olivat jo ennestään tuttuja.

– Kirkon asioita ei juuri puhuttu, vaihdettiin lähinnä kuulumisia. Erään piispan kanssa sovimme tapaamisesta. Linnan juhlat ovat luonteeltaan rennot eikä niissä varmaankaan paljon työasioista keskustella, Elia arvelee.

Arkkipiispa Kari Mäkinen kommentoi Kotimaa24:lle lyhyesti, että ”tunnelma oli välitön ja keskustelut sen mukaisia, moninaisia”.

Kuva: Matti Karppinen

Edellinen artikkeliPerhe lahjoitti arvotaulun pakolaisten hyväksi
Seuraava artikkeliJohtajat korvaamassa työntekijät Vasemmistoliiton kannattajissa

Ei näytettäviä viestejä