Mikko Salmi: Vanhoillislestadiolaisuus ei salli aikuisuutta

SDP:n pää-äänenkannattajan Demokraatin uusi päätoimittaja Mikko Salmi totesi heinäkuussa Kotimaa24:ssä arkkipiispa Kari Mäkisen haiskahtavan sosialidemokraatilta.

Heitosta on tullut runsaasti palautetta. Sitä on tullut jutun lukijoilta, joiden mielestä on rohkeaa lisätä arkkipiispan perään puoluetunnus.

– Halusin vain herätellä. Kyllähän paavin toimintaankin voi laittaa demokraatin leiman, Salmi sanoo Kotimaa-lehden haastattelussa.

Salmen mielestä palautteen taustalla on ajatus, että politiikka olisi jotenkin likaista.

– Vanha regimenttiajattelu, jonka mukaan kirkko hoitaa hengellisiä asioita ja esivalta maallisia, on keinotekoinen eikä toimi kaikkialla. Sen soveltaminen antaa tilaa ahneudelle ja itsekkyydelle. Eihän se voi olla kirkon linja, kun hallitus selvästi leikkaa heikompiosaisilta ja hyväosaiset saavat osallistua talkoisiin, jos heitä huvittaa.

*

Salmen sukutaustassa on vaikutteita niin lestadiolaisesta Rauhan Sanan suuntauksesta, Suomen Luterilaisesta Evankeliumiyhdistyksestä kuin Kansan Raamattuseurastakin.

Oulussa hän on tutustunut myös alueen valtaherätysliikkeeseen vanhoillislestadiolaisuuteen. Salmi on tarkastellut liikettä kriittisesti, ja hän näkee siinä niin hyvää kuin huonoakin. Hän tietää, ettei hänen raju mielipiteensä ilahduta vanhoillislestadiolaisia.

– Olen ärsyttävä hahmo heidän kannaltaan, koska tunnen liikettä sisältä, hän sanoo.

– Se on liike, joka ei hyväksy aikuiseksi kasvamista. Se on hyvä lapsuuden liike, Jumalan lasten liike, perhekeskeinen, turvallinen ja päihteetön niin kuin lasten elämän kuuluukin olla. Se ei salli aikuisuutta, ei salli ajatella omilla aivoillaan ja tulla sellaiseksi kuin on. Nämä ovat tietysti yleistyksiä, Salmi sanoo.

Hänen henkilökohtainen käsityksensä on, että liike orjuuttaa ennemmin kuin vapauttaa.

– Se suhtautuu elämään taivasmatkana. Meidän pitäisi pohtia enemmän sitä, onko elämää ennen kuolemaa, kuin sitä, onko elämää kuoleman jälkeen.

*

Mikko Salmi kertoo törmänneensä paljon liikkeestä poislähteneisiin. Hänen mukaansa he ovat äärimmäisen fiksuja mutta usein myös traumatisoituneita.

– Kyllä se moralismi, valtava kuri ja omien suosiminen on aivan kauheaa. Hyvä veli -verkostoja on politiikassa ja liike-elämässä varsinkin, ostetaan tietyiltä tyypeiltä vaan.

Salmi toteaa, että psykoanalyyttisessä näkökulmassa aikuinen on ihminen, jolle ei tarvitse valehdella. Aikuinen kestää, jos hänelle sanotaan, miten asia on.

– Jos liike olisi ikään kuin täysikasvuinen, ihminen voisi sanoa siellä, mitä hän ajattelee. Mutta sille liikkeelle pitää valehdella. Synninpäästöön liittyvä käytäntö on sairas, pyydetään anteeksi viikolla asioita, joita kuitenkin aiotaan tehdä seuraavalla viikolla, Salmi kärjistää.

– Minulle synti on sitä, jos emme elä elämää, joka meille on tarkoitettu, emmekä kasva siksi persoonaksi, joka olemme. Se on suurin synti. Pahin asia, jonka aikuinen voi lapselle antaa, on oma elämätön elämä, hän jatkaa.

Salmen mielestä vanhoillislestadiolaisuudesta lähteneet ovat usein lapsuudessaan muodostaneet niin hyvät sosiaaliset verkostot, että heillä on erinomainen kyky analysoida ja tunnistaa sosiaalisia rakenteita.

– He ovat mielettömän tarkkanäköistä porukkaa.

*

Politiikkaan kolme vuotta sitten siirtynyt Mikko Salmi kertoo, että häneltä kysytään nykyisin usein, minkä sortin sosialisti hän on.

– Jos puhutaan ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta, niissä olen hyvinkin vasemmistolainen tai vasemmistoliberaali. Jos puhutaan menestyksestä, suhteesta siihen, saako ihminen rikastua, olen vähän oikeammalla. Menestyminen ei ole moraalisesti ongelmallista.

– Talouspolitiikassa olen edustanut aika vasenta laitaa. Thomas Pikettynkin tutkimusaineistojen perusteella pääoma kasvattaa tällä hetkellä enemmän omaisuutta kuin työnteko. Sellainen yhteiskunta kuitenkin voi hyvin, jossa tuloerot ovat pienempiä.

Salmi myöntää, että suhtautuminen taloudelliseen menestymiseen on ollut SDP:lle vaikea asia. Hänen mukaansa vaurastumisessa ei sinänsä ole ongelmaa, kunhan tasataan tuloeroja. Ihmisiä ei pidä silti tasapäistää.

– Se helposti lamauttaisi. Jos kukaan ei omista tuotantovälineitä, ei niitä kukaan pidä ylläkään. Tämän opimme Neuvostoliitosta.

SDP on viime aikoina yrittänyt lähestyä yrittäjiä. Salmi muistuttaa, että suutarit ja räätälit olivat aikanaan perustamassa työväenpuoluetta. Hän lukee pienten ja keskisuurten yritysten omistajat potentiaalisiksi SDP:n äänestäjiksi.

– Eivät nämä yrittäjät välttämättä pääse hyvälle tuntipalkalle jos verrataan palkansaajiin, hän lisää.

– Sen sijaan sosialidemokraateilla ja suuryrityksillä voi olla hyvää yhteistyötä ja puhetta esimerkiksi pelisäännöistä. Helposti nähdään, että sosialidemokraatit ovat sääntelyn ja verotuksen kannalla ja vaikeuttamassa ja estämässä ihmisten vapautta. Ongelma on se, että jos ihmiselle annetaan kaikki vapaudet tehdä, sellaiset yhteiskunnat luisuvat anarkiaan. Jos laitetaan kettu kanatarhaan, tiedämme mitä tapahtuu.

Kuva: Matti Karppinen

Mikko Salmi kertoo torstaina 3. syyskuuta ilmestyvässä Kotimaa-lehden laajassa henkilöhaastattelussa, mikä sai hänet pyytämään anteeksi Ilkka Kantolalta ja miten hän päätyi Demokraarin päätoimittajaksi.

Lue myös:

Mikko Salmi Demokraatin päätoimittajaksi – ”Arkkipiispa haiskahtaa demarilta”

Edellinen artikkeliMäkinen ja Kalliala kehottavat seurakuntia auttamaan turvapaikanhakijoita
Seuraava artikkeliPiispa: Kirkon jumalanpalveluselämä on pirstoutunut

Ei näytettäviä viestejä