Mikkelin Halloween-suunnitelmat kuohuttavat – hautausmaakävely peruttiin

Mikkelin kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen Mikke ry:n ideoima ja järjestelemä Halloween-tapahtuma on saanut mikkeliläisten mielet kuohuksiin jo ennakkoon. Runsaan kielteisen palautteen vuoksi hautausmaakävelyt perutaan tapahtuman ohjelmasta. Asiasta kertoi
Yle
.

Lokakuun viimeiseen päivään sijoittuvan tempauksen ohjelmassa on edelleen muun muassa Mikkelin teatterin kummituskierros, halloween-uinti Rantakeitaan uimahallissa ja koko perheen halloween-disko.

Mikke ry:n puhelin on soinut taajaan, ja sanomalehti Länsi-Savon mielipideosasto ja tekstiviestipalsta ovat vilisseet näkemyksiä.

”Ajatus tuntuu puistattavalta ja Mikkelin häpäisemiseltä. Kaupunkimme nimi on peräisin arkkienkeli Mikaelista, jonka tehtävä on taistella pahan valtaa vastaan. Mikä valtava etuoikeus ja siunaus kaupunkimme nimen alkuperä meille mikkeliläisille onkaan. Mikkelin imagotekijäksi ei siis mitenkään voi ajatella paholaisen edustamia kauhuja eikä sellaista imagotekijää toivoisi millekään muullekaan paikkakunnalle. Tällaisilla asioilla ei ole viisasta leikkiä”, kirjoitti Eeva-Riitta Hahtola
Länsi-Savon
mielipideosastolla toissa päivänä.

Mikke ry:n toiminnanjohtaja Tiina Maczulskij kertoo Ylen haastattelussa, että yhdistykselle tuli yllätyksenä, että tapahtuma herätti näin paljon kielteisiä mielleyhtymiä ja tunteita. Hänen mukaansa Halloween-tapahtuman tarkoituksena on vain tuoda vipinää ja valoa harmaaseen lokakuun lopun iltaan. Kaikki tapahtumat tehdään Mikkelissä ja mikkeliläisittäin ja talkooperiaatteella. Tulossa ei ole amerikkalaista kauhukarnevaalia eikä tapahtumaan käytetä verovaroja.

Kotimaa24 tavoitti Mikkelin kirkkoherran, tuomiorovasti Juha Palmin vastaamaan lyhyesti muutamaan kysymykseen.

Millaista keskustelua kaupungissa on käyty aiheesta? Onko seurakunta osallistunut keskusteluun?

– Keskustelua on käyty runsaasti paikallisen lehden palstoilla. Lähinnä on pohdittu, sopiiko Halloweenin vietto suomalaiseen kulttuuriin. Seurakunta ei ole julkisesti osallistunut keskusteluun.

Ovatko mikkeliläiset olleet asiasta yhteydessä seurakuntaan?

– Hyvin vähän seurakuntalaiset ovat suoraan ottaneet yhteyttä seurakuntaan, keskustelu on käyty mediassa.

Mitä itse ajattelette Halloweenin vietosta?

– Minusta suomalainen pyhäinpäivän vietto on riittävän arvokas ja kaunis traditio tähän juhlaan liittyen. Haluaisin vahvistaa kristillisestä uskosta ja kirkon sanomasta nousevia pyhäinpäivän perinteitä.

Olisiko seurakunnan puolesta ollut ok, että tapahtumaan liittyy öinen hautausmaakävely?

– Olen tässä tilanteessa tyytyväinen siihen, ettei hautausmaakävelyä järjestetä.

Kuva: Peter Painter / Freeimages

Lue myös:

Arkistojuttu: Pyhien muistojuhla, uusi vuosi vai sadonkorjuujuhla?

Edellinen artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliSirkku Rintamäki: Virsi humahduttaa toiseen todellisuuteen

Ei näytettäviä viestejä