Mikkeli sai uuden piispan, joka painotti saarnassaan yhteyden merkitystä: "Jeesus odottaa meiltä, että emme elä itsekeskeisesti omassa kuplassamme, vaan etsimme aktiivisesti yhteyttä"

Piispa Mari Parkkinen siunasi juhlaväen messun päätteeksi. Kuva: Ari Vitikainen

Mari Parkkinen vihittiin Mikkelin hiippakunnan piispan virkaan tänään sunnuntaina 3. syyskuuta Mikkelin tuomiokirkossa. Hänestä tuli hiippakunnan 11. piispa.

Parkkisen ylle puettiin piispan viran tunnukset: risti, piispankaapu ja hiippa. Toisin kuin yleensä viime vuosina piispanvirkaan vihityille, Parkkiselle ei teetetty uutta asua vaan hänet vihittiin virkaan piispa Loimurannan kaavussa, joka on vuodelta 1935. Piispa Seppo Häkkinen vihittiin piispaksi samassa kaavussa. Kaapu on äskettäin ollut konservoitavana.

Kaapu on väreiltään maanläheinen ja siihen on kirjailtu latinaksi Paavali Juustenin Suomen piispainkronikan alkusanat. Teksti kuuluu suomeksi: ”Herramme Jeesuksen Kristuksen lunastustyön perusteella olemme taivaallisen elämän perillisiä.”

Kaapuun liittyvä alkuperäinen piispanhiippa on kadonnut. Uusi hiippa teetettiin valokuvan perustella aikanaan piispa Seppo Häkkisen vihkimystä varten. Vuoden 1935 kaapua ei viedä koskaan ulos Tuomiokirkosta, joten Parkkinen tulee käyttämään matkoilla samaa sinisävyistä matkakaapua kuin nyt elääkkeelle jäävä Seppo Häkkinen.

Mikkelin tuomiokirkko täyttyi kutsuvieraista ja uutta piispaa juhlivista seurakuntalaisista. Kuva: Ari Vitikainen

VIHKIMYSMESSUN SAARNASSAAN Mari Parkkinen haluavansa rakentaa yhteyttä viran hoidossa vaivannäön, rohkaistumisen ja siunausten saamisen kera. Hän saarnasi lähimmäisen sunnuntain evankeliumitekstistä Matteuksen 5. luvusta.

– Tänä päivänä, kun Euroopassa riehuu sota, kotimaassa yhteiskunnallisessa keskustelussa äänenpainot kovenevat ja kirkossammekin raja-aidat tuntuvat nousevan, tuo Jeesuksen kysymys: Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on, on äärimmäisen tärkeä ja osuu suoraan asenteisiimme. Jeesus siis kysyy, mitä hienoa siinä muka on, että huudellaan vain omasta kuplasta käsin, Parkkinen saarnasi.

– Jumalan rakkaus on sieluun asti käyvää, elämää muuttavaa rakkautta. Kun Jumalan rakkaus koskettaa sielua ja sydäntä, se väistämättä jatkaa matkaa myös eteenpäin. Siksi Jumalan rakkauden tulee näkyä myös teoissa. Jeesus odottaa meiltä, että emme elä itsekeskeisesti omassa kuplassamme, vaan etsimme aktiivisesti yhteyttä, pidämme huolta siitä, että äänenpainot eivät enää kovene, rakennamme yhteistä yhteiskuntaamme ja kirkkoamme.

Parkkinen korosti Kristuksen merkitystä kirkon ykseyden lähteenä ja yhteyden olevan jokaisen vastuulla.

– Yhteys rakentuu keskinäisestä kunnioituksesta, siitä, että katsomme silmiin, kohtaamme toinen toisemme, autamme apua tarvitsevia ja rakennamme enemmän kuin revimme. Toivon, että muistamme yhteyden tärkeyden omassa elämässämme, yhteiskunnassa ja kirkossakin, Parkkinen sanoi.

Piispat toivat juhlaan värikkyyttä. Kuva: Ari Vitikainen

Virkaan vihkimisen toimitti arkkipiispa Tapio Luoma. Häntä avustamassa olivat Lapuan piispa Matti Salomäki ja Oulun piispa Jukka Keskitalo sekä joukko ulkomaisia piispavieraita: Islannin apulaispiispa Gisli Gunnarsson, piispa Karin Johannesson Uppsalasta Ruotsista, piispa emerita Solveig Fiske Norjasta, piispa Henrik Wigh-Poulsen Aarhusin hiippakunnasta Tanskasta ja piispa Tiit Salumäe Virosta sekä Mikkelin hiippakunnan ystävyyshiippakunnan, Unkarin läntisen hiippakunnan piispa János Szemerei.

Messun juhlakulkueessa mukana olivat myös nykyiset virassa olevat piispat sekä Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon emerituspiispa Munib Younan.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!