”Me tarjoamme musiikin, muut hoitakoot ruuat, lahjat ja joulukirkon”

Ensimmäisenä adventtina Hoosianna kajahtaa paitsi kirkoissa ympäri Suomen, myös perinteisen Jouluradion taajuuksilla ja nettisivuilla. Jouluradio aloittaa lähetyksensä puoliltaöin sunnuntaina Hoosiannalla, jonka on tänä vuonna sovittanut jazz-yhtye Sointi Jazz Orchestra.

Toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne odottaa joulukautta tänä vuonna poikkeuksellisen rauhallisissa tunnelmissa.

– Tämä on 13. vuosi, kun teemme Jouluradiota, enkä ole koskaan ollut näin rauhallinen. Toki olen myös innokas ja odottavainen, hyvää jännitystä on ilmassa.

Poikkeuksellinen rauhallisuus johtuu Kalliorinteen arvion mukaan Jouluradion toimituksesta, jota hän kuvailee nuorten superammattilaisten tiimiksi. Kalliorinne on ainoa Jouluradion vakituinen työntekijä.

– Musiikkipäällikkömme Jani Kareinen on 22-vuotias ja muutkin ovat reilusti alle 30-vuotiaita. He ovat löytäneet yhteisen Jouluradion sävelen.

Tänä vuonna Jouluradio tekee uuden aluevaltauksen järjestämällä joulumusiikkireivit Helsingin Tavastialla. Reiveissä soitettava joulumusiikki on sovitettu tanssittavaan muotoon. Idean Riitta Kalliorinne sai Tallinnassa musiikkialan ammattilaisten tapahtumassa järjestetystä klassisen musiikin reiveistä.

Kun kävi ilmi, että Jouluradion tapahtumatuottaja Kaisu Nevasalmi on harrastelija-dj, alkoi idea saada tulta alleen. Tavastia-klubin omistaja Juhani Merimaakin saatiin innostumaan ajatuksesta.

– Kokeilemme nyt tällaisen porukan viihdyttämistä. Mikään musiikkityyli ei ole meille vierasta. Luulen, että saamme joulumusiikilla hyvät bileet aikaiseksi, Kalliorinne sanoo.

Uudistuminen on elinehto

Teini-ikään ehtinyt Jouluradio on vuosi toisensa jälkeen laajentunut ja tuonut konseptiinsa jotain uutta. Riitta Kalliorinteen mukaan uudistuminen on elinehto. Vaikka Jouluradio kuuluu jo erottamattomana monen suomalaisen joulunodotukseen, täytyy oma markkinapaikka lunastaa joka vuosi uudelleen.

– On keksittävä jotain kivaa ja tultava näkyväksi. Maailma ja median käyttö on niin pirstaloitunutta ja vapaa-ajasta on kova kilpailu.

Vuosien varrella Jouluradio on laajentunut pääkanavasta netin puolelle tuoteperheeksi, joka sisältää eri musiikkityyleihin keskittyneitä kanavia aina lasten musiikista rokkiin ja vironkieliseen joulumusiikkiin. Näkyvyys sosiaalisessa mediassa on vahvaa ja tänä vuonna nettisivutkin on uudistettu. Riitta Kalliorinteen mukaan Jouluradion tavoitteena ei kuitenkaan ole laajentua yleiseen joulutunnelmointiin.

– Jouluradio on vahva verkkomedia, joka on joulumusiikin asialla. Nettisivujen artikkeleissakin käsittelemme joulumusiikkia tai jouluradiota. Me tarjoamme musiikin, muut hoitakoon ruuat, lahjat ja joulukirkon.

Perinteiden äärellä

Jouluradion perimmäinen tehtävä kiteytyykin juuri musiikkiin, jonka kautta jouluperinteet tuodaan lähelle. Kalliorinteen mukaan Jouluradio on kirkon perusasian äärellä.

– Joulumusiikki herkistää ja vie joulutunnelmaan. Myös, ne, jotka eivät ole kiinnostuneita kirkosta, voivat kuunnella ja laulaa joululauluja.

Jouluradion menestyksen salaisuus on hyvin yksinkertainen.

– Se on varmaan se, että me tarjoamme ihmisille sitä mitä he haluavat, Riitta Kalliorinne sanoo.

Menestys ei silti tule itsestään vaan on kovan työn takana.

– Osa menestystä ovat myös nuoret ja lupaavat ammattilaiset, jotka tuovat uusia juttuja ja nykyaikaista mediaa. Heidän innostuksensa tarttuu minuunkin.

Kuva: Janne Simojoki / Toivontuottajat

Edellinen artikkeliTerveisiä ulkokehältä!
Seuraava artikkeliKotimaan adventtikalenteri tarjoaa ajatuksia matkalle

Ei näytettäviä viestejä