Matti Salomäki vihittiin Lapuan piispaksi miltei tyhjässä kirkossa – saarnasi siitä miten kirkko toimii usein hiljaisesti ja näkymättömästi

Lapuan hiippakunnan uusi piispa Matti Salomäki, 53, vihittiin tänään virkaansa Lapuan tuomiokirkossa.

Virkaan vihkimisen toimitti arkkipiispan estyneenä ollessa piispakunnan vanhin, Tampereen piispa Matti Repo. Häntä avustivat Kuopion piispa Jari Jolkkonen ja arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Pandemian vuoksi tuomiokirkossa ei toimittajien, avustajien, muusikoiden ja kuoron lisäksi ollut seurakuntakuntalaisia.

Matti Repo muistutti puheessaan vihittävää siitä, että vihkimyksessä Lapuan hiippakunta saa uuden kaitsijan.

– Mutta tämä ei ole ainoastaan pohjalaisten tai keskisuomalaisten juhla, vaan koko kirkko saa uuden piispan, Repo sanoi.

Kulkueessa evankeliumikirjaa kantoi Matti Salomäen tytär Matilda Salomäki ja piispan ristiä hänen vävynsä Mikko Saarela. Heidän takanaan hiippakuntadekaani Terhi Kaira. Kuva: Jani Pihlaja

Repo totesi odotuksien piispoja kohtaan olevan korkeita. Heidän tunnistetaan olevan Jumalan oikeudenmukaisuuden ja armollisuuden asialla. Piispaa temmotaan Revon mukaan oikealle ja vasemmalle ja hän saa kritiikkiä molemmilta puolin.

– Mutta oikein on, että ihmiset odottavat näkevänsä piispassa Kristuksen kasvot, ne kasvot, joilla rakastava Jumala katselee maailmaa. He odottavat kuulevansa piispan äänessä itse Hyvän Paimenen äänen.

Repo mainitsi vielä, miten piispa johtaa hiippakunnassaan Kristuksen kirkon missiota.

– Kristuksen nimissä piispa voi osoittaa Jumalan rakkauteen, joka antaa ihmiskunnalle toivon.

Tampereen piispa Matti Repo sijaisti vihkimyksessä arkkipiispa Tapio Luomaa. Kuva: Jani Pihlaja

Piispa palvelee Revon mukaan kirkon ykseyttä niin hiippakunnassaan kuin koko kirkossa ja ekumeenisesti.

– Kaikkeen tähän tarvitaan viisautta ja voimaa Jumalalta. Sitä tarkoitusta varten piispa vihitään virkaan, Matti Repo sanoi.

Piispat Jari Jolkkonen ja Mari Leppänen pukivat Matti Salomäen ylle piispan viran tunnukset. Kuva: Jani Pihlaja

Pandemia-aika tuo mieleen tuomiokirkon maalauksen Ilmestyskirjan ratsastajasta

Matti Salomäki saarnasi kynttilänpäivän evankeliumin (Luukas 2:22–33) pohjalta.

Israelin Messiasta odottava hurskas Simeon näki Jerusalemin temppeliin tuodussa köyhän perheen lapsessa jotain aivan erikoista.

– Se sai hänet ylistämään Jumalaa sanoilla, joissa oli profeetallisesti kaikkiin kansoihin ulottuva viesti.

Salomäki viittasi saarnassaan myös pandemia-aikaan ja siihen, että kirkkosali oli nyt sen vuoksi melko tyhjä. Kirkon merkitys ei kuitenkaan ole Salomäen mukaan kiinni väkimääristä.

– Usein se toimii hiljaisesti ja näkymättömästi. Sitä hiljaisten palvelijoiden joukkoa edustaa myös hurskas Simeon.

Lapuan tuomiokirkko.
Kuva: Lapuan tuomiokapituli

Pandemia on Salomäen mukaan lisännyt yksinäisyyttä, pelkoa ja mielenterveysongelmia, puhumattakaan vakavasti sairastuneiden ja läheisensä menettäneiden tuskasta.

– Tuomiokirkon katon maalaus tuhkanharmaasta hevosesta ja alla oleva teksti ”miekalla, nälällä ja rutolla” on tuntunut erityisen ajankohtaiselta. Tänään alkava Yhteisvastuukeräys kiinnittää huomiomme koronapandemiasta kärsiviin lapsiin ja nuoriin ja heidän tukemiseensa Suomessa ja ulkomailla.

Paljon elämää nähneiden elämänkokemus ja luottamus voivat antaa toivoa ja rohkeutta nuoremmillekin.

– Jumalan lupaukset kantavat myös koetusten keskellä ja juuri silloin. Pyhä Henki avaa näkemään Jeesuksessa tämän maailman toivon. Hän antaa rauhan lähteä ja tulla myös sinulle, Matti Salomäki sanoi.

Piispanvihkimyksessä piispat Jolkkonen ja Leppänen pukivat Salomäen ylle piispankaavun. Kestävän kehityksen nimissä Salomäelle ei ole teetetty uutta piispankaapua, vaan hänen edeltäjänsä Simo Peuran käyttämä kaapu periytyy hänelle.

Pandemia-ajan piispanvihkimyksessä ei ollut paikalla seurakuntalaisia, mutta kuitenkin pieni kuoro. Kuva: Jani Pihlaja

Musiikinjohtajana messussa toimi Mirja Latva-Laturi ja urkurina Marko Koskinen, joka on säveltänyt osan messussa kuullusta musiikista. Messun musiikista olivat vastaamassa myös Maria Salmela, Laura Kaartinen ja Ilona Rimpilä sekä pieni kuoro.

Piispanvihkimysmessu Lapuan tuomiokirkossa on nähtävissä Yle Areenassa.

Lue Kotimaasta 11.2. piispa Matti Salomäen haastattelu.

 

Edellinen artikkeliEläkkeelle jääneen Simo Peuran mieleen jää yli 17 vuotta kestäneeltä piispa­kaudelta kaksi vaikeaa vaihetta
Seuraava artikkeliKirkon tasa-arvo­palkinnon nimeksi ehdotettiin Irja Askola -palkintoa – nimeksi valittiin kuitenkin Kirkon tasa-arvo- ja yhden­vertaisuus­palkinto

Ei näytettäviä viestejä