Maailmanlähetyksen pohdinta jatkui Helsingissä – Kirkkojen maailmanneuvoston Arushan-konferenssin mittavat asiakirjat julki

Viime vuonna Tansanian Arushassa pidetyn maailmanlähetyskonferenssin kolme asiakirjaa julkistettiin eilen maanantaina kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä. Kyseisen konferenssin järjesti Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komissio (CWME). Asiakirjojen julkistus oli osa parhaillaan pidettävää kansainvälistä Arushan seurantakokousta, joka alkoi viime torstaina ja päättyy tänään tiistaina.

Ensimmäinen niistä on kokousraportti Moving in the Spirit (”Hengessä liikkuen”), jonka voi lukea täältä. Toinen on asiakirja Called to Transforming Discipleship (”Kutsu muuttuvaan opetuslapseuteen”), jonka voi lukea täältä. Kolmantena on Arushan raportin täydellinen digitoitu versio, jonka voi lukea täältä.

Kaikki dokumentit ovat englanninkielisiä.

Kokouksessa on käsitelty Arushan konferenssin antia ja viitoitetaan ekumeenisen lähetysliikkeen lähivuosia kohti Kirkkojen maailmanneuvoston seuraavaa yleiskokousta vuonna 2021 Saksan Karlsruhessa.

Itse Arushan konferenssi viime vuoden keväällä oli osanottajamäärältään suurin lähetykseen liittyvä ekumeeninen kokoontuminen sitten kuuluisan Edinburghin konferenssin, joka pidettiin vuonna 1910.

Maanantaina tiedotustilaisuudessa puhunut KMN:n pääsihteeri Olav Fykse Tveit korosti omassa puheenvuorossaan, että ekumeeninen liike on juurtunut lähetysliikkeeseen.

– Arushan konferenssissa osanottajat saattoivat jakaa toisistaan hyvin erilaisia hengellisyyden ulottuvuuksia. Sanoisin jopa niin, että me kaikki jaamme kirkkona olemisen eri ulottuvuuksia: mitä merkitsee Jeesuksen Kristuksen seuraaminen tämän päivän maailmassa? Tveit sanoi.

Tveit piti hyvänä myös sitä, että Arusha on ollut kaikille kirkoille hyvä tilaisuus oppia evankelioimisesta toisilta kirkoilta eri puolilla maailmaa.

Arushan viesti pitää viedä maailman kirkoille

Komission puheenjohtaja, intialainen syyrialaisortodoksinen metropoliitta Geevarghese Mor Coorilos kertoi, että CWME järjestää lähetyskonferenssin noin kerran kymmenessä vuodessa.

– Yksi Helsingin-kokoontumisessa tärkeimmistä asioista on arvioida viimevuotista Arushan konferenssia. Lisäksi tarkoitus on katsoa tulevaisuuteen, seuraavaan KMN:n yleiskokoukseen Saksassa vuonna 2021.

Corillos kertoi myös niistä vaikeuksista, joita Arushan konferenssissa oli koettu työstettäessä yhteisymmärrystä ja konferenssista maailmalle lähtevää yhteistä viestiä.

– Rukoilin paljon ja toivoin, että ihme voisi tapahtua. Mikä olisi ollut maailman reaktio, ellemme olisi saaneet yhteistä viestiä muotoilluksi ja olisimme lähteneet konferenssista ilman sellaista? Mutta lopullisessa äänestyksessä saatoin nähdä vain yhteisymmärryksen saavuttamisesta kertovia äänestyskortteja, Mor Coorilos iloitsi.

CWME:n varapuheenjohtaja, englantilainen metodisti Janet Corlett sanoi tiedotustilaisuudessa, että hänelle yksi tärkeä asia on ollut se, miten Arushan viimevuotisen konferenssin sanoma eletään todeksi ja viedään käytännössä KMN:ään ja maailmaan.

– Miten voisimme pysyä lämpimänä ja sykkivänä sydämenä, joka muistuttaa organisaatiotamme siitä, että me olemme ennen kaikkea Kristuksen nöyriä seuraajia ja kaikki muu seuraa sitten siitä?

Corlett totesi myös, että Arushan viesti kirkoille on profeetallinen. Sen pitää antaa muuttaa meitä. Mitä on muuttuva opetuslapseus? Varsinkin globaalissa pohjoisessa elävien pitäisi hänen mielestään muistaa myös se, että pohjoinen ei ole enää kristinuskon keskipiste.

Corlettin mukaan on niin, että vauraassa maailmassa eläviä saattaa kiinnostaa eniten vain omaisuuden lisääminen. Sen, mitä Arushassa on puhuttu, pitäisi häiritä meitä ja muuttaa meitä.

– Arushassa pohjoisen äänet eivät dominoineet. Kuulimme tarkasti muualta maailmasta tulevat viestit. Varsinkin nuoria kiinnostivat ilmastoon liittyvät asiat, Janet Corlett sanoi.

Kuva: Albin Hillert / Kirkkojen maailmanneuvosto. Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit kuvattuna kesäkuussa 2018 Sveitsissä.

Lue myös:

Onnea 70-vuotias Kirkkojen maailmanneuvosto! – ”Pyrimme pitämään ykseyden liekin hengissä”

Kolumni: Lähetystyön iskulauseet ovat muuttuneet ajan haasteiden mukaan – nyt on puhe muutoksesta

Sambialainen pastori Arushan-konferenssissa: Afrikan kirkoissa on kuuluttava naisen kokemus

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliJukka Keskitalolle ja Teemu Laajasalolle uusia vastuita – lähetysjärjestöt päivittivät hallituksensa
Seuraava artikkeliTapio Pajuselle ja Olli Valtoselle sosiaalineuvoksen arvonimet – tasavallan presidentin listalla myös yksi seurakuntaneuvos

Ei näytettäviä viestejä