Luterilaisen maailmanliiton uudeksi puheenjohtajaksi Musa Panti Filibus Nigeriasta

Luterilaisen maailmanliiton (LML) Windhoekissa koolla oleva yleiskokous valitsi järjestön uudeksi puheenjohtajaksi Nigerian luterilaisen kirkon (Lutheran Church of Christ in Nigeria) arkkipiispan Musa Panti Filibusin, 57. Hänen kautensa kestää seuraavaan LML:n yleiskokoukseen saakka.

Filibus on vuonna 1947 perustetun LML:n 13. puheenjohtaja ja toinen afrikkalainen tässä tehtävässä. Hän sai vaalissa 274 ääntä kaikkiaan 303 äänestä.

Filibus on koulutukseltaan teologian tohtori, erikoisalanaan pastoraaliteologia. Hän on opiskellut Nigeriassa ja Yhdysvalloissa. Hän on toiminut oman kirkkonsa arkkipiispana vuodesta 2016, sitä aikaisemmin erään hiippakunnan piispana vuodesta 2013.

Aikaisemmin Filibus on toiminut LML:n Lähetys- ja kehitysosaston Afrikan-aluesihteerinä vuosina 2002–2010.

Filibus on kotoisin Nigerian pohjoisosista, missä monien luterilaistenkin seurakuntien täytyi pari vuotta sitten rajoittaa toimintaansa välttääkseen ääri-islamilaisen Boko haram -järjestön terrori-iskuja jumalanpalveluksien aikana.

Uusi puheenjohtaja on vaikuttanut omassa kirkossaan siihen, että sen ensimmäinen naispappi vihittiin virkaan vuonna 1996.

Kiitospuheenvuorossaan yleiskokoukselle Filibus mainitsi, että pohjoisessa kirkkojen jäsenmäärät pienenevät, etelässä taas kirkot kasvavat nopeasti. Mitään kirkkoa ei kuitenkaan pitäisi jättää kommuuniossa yksin, Filibus totesi.

Filibus seuraa puheenjohtajana Jordanian ja Pyhän maan luterilaisen kirkon piispaa Munib Younania, joka valittiin tehtävään Stuttgartin yleiskokouksessa vuonna 2010.

Kuva: LWF/Albin Hillert

Edellinen artikkeliLähetysseuralta kipakka kirje ministereille: Syrjiikö Suomen viisumipolitiikka köyhiä?
Seuraava artikkeliKirkkovaltuutettu: Hienoa että seurakunta investoi Lempäälä-taloon

Ei näytettäviä viestejä