Luterilaisen kirkon piispat: Venäjän hyökkäys on rikos kansain­välistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan

Kuva: Olli Seppälä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat julkaisseet vetoomuksen rauhan puolesta ja Ukrainan auttamiseksi.

"Olemme järkyttyneitä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Sydämemme särkyy nähdessämme ihmisten joutuvan sodan jalkoihin. Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan sotaa. Heidän joukossaan on paljon naisia, lapsia ja vanhuksia", piispat kirjoittavat.

He viittaavat huomenna kirkkovuodessa alkavaan paastonaikaan ja toteavat, että se kutsuu rauhan ja oikeudenmukaisuuden tekoihin.

"Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan. Kristinuskon ydinsanoma kärsivästä Kristuksesta on sanoma sovituksesta, sovinnosta ja rauhasta. Kristus itse kutsuu rauhantekijöitä Jumalan lapsiksi. Vetoamme kaikkiin, jotka kantavat vastuun Venäjän sotatoimien käynnistämisestä ja mahdollistamisesta. Tehkää kaikkenne hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja muihin Venäjän uskonnollisiin yhteisöihin, että ne toimisivat sodan pysäyttämiseksi ja rauhan puolesta."

Piispat pyytävät auttamaan sodasta kärsiviä ukrainalaisia osallistumalla keräyksiin Kirkon Ulkomaanavun, Suomen Lähetysseuran tai muiden avustusjärjestöjen kautta.

"Sotaa pakenevat lähimmäisemme voivat pian olla maassamme etsimässä turvaa. Silloin olemme valmiina auttamaan heitä ja ottamaan heidät vastaan."

Vetoomuksessa huomautetaan myös, että Suomessa eläviä venäläisiä ei pidä syyttää sodasta.

"Vihaa ei saa kohdistaa heihin, vaan heitä on kohdeltava lähimmäisinä."

Seurakuntia, kaikkia kristittyjä ja "hyvän tahdon ihmisiä" pyydetään rukoukseen rauhan puolesta, Ukrainan kansan puolesta, väkivallan ja pelon keskellä elävien puolesta sekä niiden puolesta, joiden käsissä ovat rauhan avaimet.

Kirkon viestintä kertoo myös, että arkkipiispa Tapio Luoma on lähettänyt kirjeet Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillille ja Ukrainan evankelis-luterilaisen kirkon piispalle Pavlo Shvartsille.

Kirillille Luoma toteaa, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on seurattu syvästi järkyttyneenä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hän vetoaa patriarkkaan ja rohkaisee tätä tekemään kaiken voitavansa sodan lopettamiseksi ja oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi.

Shvartsille Luoma puhuu ukrainalaisten hämmästyttävästä rohkeudesta ja siitä, kuinka Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen lähetysseura keräävät parhaillaan lahjoituksia Ukrainan auttamiseksi. Lisäksi hän kertoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valmistelevan apulähetystä ukrainalaiselle sisarkirkolleen Luterilaisen maailmanliiton kautta.

Lue myös:

Kirkkojen on vastattava Ukrainan kriisin aiheuttamaan hätään, arkkipiispa Tapio Luoma sanoo

Suomen ortodoksisen kirkon piispat tuomitsevat Venäjän toimet Ukrainassa: "Mitään oikeutusta sotaan ei ole"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Luterilaisen kirkon piispat: Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan