Leiri­keskuksia valmiina – kirkko varautuu vastaan­ottamaan pakolaisia Ukrainasta

Moving scenes of desperate refugees trying to get out of Ukraine at the Uzhhorod border crossing. Tatiana Kalyta 34 who waited 2/12 days to get to the front of the queue after a 19 hour drive from Kyiv. 01 March 2022. 01 Mar 2022 Pictured: Moving scenes of desperate refugees trying to get out of Ukraine at the Uzhhorod border crossing. 01 March 2022. Photo credit: Mirrorpix / MEGA TheMegaAgency.com +1 888 505 6342

Suomessa valmistaudutaan vastaanottamaan Ukrainan pakolaisia, ja myös evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat eri puolilla Suomea ovat aloittaneet valmistautumisen. Kirkkohallitus on mukana sisäministeriön perustamassa poikkihallinnollisessa ryhmässä, joka koordinoi Suomeen tulevaa muuttoliikettä.

Esimerkiksi Helsingin seurakunnissa selvitellään kirkkojen ja muiden tilojen tarjoamista pakolaisten hätämajoitukseen: paikkoja luvataan järjestää 500–1 000, ja parhaillaan kartoitetaan, mitkä tilat ovat toimivimmat.

Leirikeskuksia varaudutaan osoittamaan pakolaisten majoitukseen myös muun muassa Espoossa, Vantaalla, Joensuussa, Oulussa ja Turussa. Oulusta kerrotaan, että leirikeskuksia on käytettävissä viisi, ja niihin voidaan majoittaa noin 250 henkilöä.

Myös Kuopion seurakunnissa selvitetään mahdollisuuksia hätämajoitukseen.

Yksityishenkilöt voivat tarjota omaa asuntoaan majoitukseen, jota koordinoi Kotimajoituksen tuki ry.

Useat seurakunnat ja seurakuntayhtymät tuovat tällä ja ensi viikolla päätöksentekoon katastrofiavun antamisen ukrainalaisille eri järjestöjen kautta. Seurakunnat järjestävät useilla paikkakunnilla myös lipaskeräyksiä.

Kirkkohallitus on lähettänyt seurakunnille ohjeistuksen, jossa muistutetaan rauhan rakentamisen merkityksestä paikallisesti. Ohjeistuksessa todetaan, ettei Suomessa olevia venäläisiä saa kohdella syrjivästi sillä perusteella, että Venäjä on hyökkäävä osapuoli:

”Venäläiset asuvat maassamme ja ovat osa yhteisöjämme. Venäjän kansa ja laajemmin kaikki venäläiset kärsivät sotatoimista. Nyt on tärkeää rakentaa rauhaa paikallistasolla.”

Lue myös:

Tuki tunnetuille järjestöille on paras tapa auttaa ukrainalaisia – näin eri järjestöt toimivat nyt

Luterilaisen kirkon piispat: Venäjän hyökkäys on rikos kansain­välistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Leirikeskuksia valmiina – kirkko varautuu vastaanottamaan pakolaisia Ukrainasta

Edellinen artikkeliOikaisu: Pekka Heikkilä perustelee, miksi ei puoltanut Irja Askolan mainitsemista palkinnon nimessä
Seuraava artikkeliKommentti: Kun sota on käynnissä, ilmaston­muutoskin tallautuu alle

Ei näytettäviä viestejä