Latvian kirkko ei saapunut Luterilaisen maailmanliiton kokoukseen Windhoekiin – syynä naispappeus?

Namibian Windhoekissa koolla olevasta Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksesta puuttuu ainakin yksi jäsenkirkko: Latvian evankelis-luterilainen kirkko ei saapunut paikalle.

LML:n pääsihteeriltä Martin Jungelta tiedusteltiin asiasta torstaina yleiskokouksen tiedotustilaisuudessa. Häneltä kysyttiin, ottaako konservatiivisena tunnettu kirkko etäisyyttä LML:ään, joka edistää naisten pappisvirkaan vihkimistä.

– Sitä teidän on tiedusteltava latvialaisilta, ei minulta, Junge sanoi.

Latvian evankelis-luterilainen kirkko torjui viime vuonna naispappeuden. Käytännössä kyseessä oli kirkon aikaisemman myönteisen naispappeuspäätöksen peruminen.

Junge totesi naispappeuskysymyksen nousevan jäsenkirkkojen piirissä esiin toistuvasti. LML:n jäsenkirkkojen joukossa on sekä kirkkoja, joissa naispappeus on hyväksytty, että kirkkoja, jotka torjuvat naispappeuden.

– Miksi Latvian kirkon edustajat siis eivät ole täällä? He päättivät itse olla tulematta. Toki myös heidät oli kutsuttu. Ainakaan talousvaikeuksista osallistuminen Windhoekiin ei voinut johtua, sillä LML teki hyvin selväksi, että se tukee tarvittaessa jäsenkirkkonsa delegaattien matkaa yleiskokoukseen.

Jungelta kysyttiin seuraavaksi, voiko saapumatta jääminen olla ensimmäinen askel tiellä, jossa Latvian kirkko kenties eroaisi LML:stä?

– Sitä teidän on kysyttävä Latvian kirkolta eikä minulta, Junge toisti.

– Meillä LML:ssä on jatkuva keskusteluyhteys myös Latvian kirkon kanssa. He ovat kutsuneet meitä keskusteluun Latviaan tämän yleiskokouksen jälkeen, ja olemme ottaneet kutsun vastaan.

Latvian kirkon saapumattomuuden syyt ovat siis hieman hämärän peitossa.

Konferenssiin osallistuva Viron evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Urmas Viilma kertoi tavanneensa Latvian kirkon arkkipiispan Jānis Vanagsin pari viikkoa ennen konferenssia.

– Silloin hän perusteli saapumattomuuttaan Windhoekiin kirkkonsa talousvaikeuksilla. Tieto LML:n tuesta oli tullut hänen mukaansa liian myöhään, jotta edustajat olisi voitu enää lähettää matkaan, Urmas Viilma sanoo.

Kotimaan artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen raportoi LML:n yleiskokouksesta Namibian Windhoekista.

Kuva: Albin Hillert / Luterilainen maailmanliitto. Kuvassa LML:n pääsihteeri Martin Junge Windhoekissa.

Lue myös:

Arkkipiispa Mäkinen Younanin puheesta: ”Myös kristittyjen keskuudessa on ekstremismin vaara”

Munib Younan Windhoekissa: Brexit on viesti itsekeskeisyyden kierteen vahvistumisesta maailmassa

Venäläinen naispappi LML:n kokouksen saarnassa: ”Elämä ilman Jumalaa on pahempaa kuin karkotus tai vaino”

Arkkipiispa Mäkinen luterilaisten Windhoekin-kokouksesta: ”Meillä on sieltä paljon opittavaa”

Edellinen artikkeliArkkipiispa Mäkinen Younanin puheesta: ”Myös kristittyjen keskuudessa on ekstremismin vaara”
Seuraava artikkeliKirkkopäivät on monen juhlan yhtäaikainen tapahtuma

Ei näytettäviä viestejä