Lähetyshiippakunnan seurakuntien määrä lisääntyi viime vuonna

Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan viime vuoden tilastojen mukaan hiippakunnan seurakuntien jäsenmäärä, seurakuntien määrä ja pappien määrä ovat kasvaneet.

Lähetyshiippakunnan jäsenmäärä kipusi 2 099 ihmiseen. Toissa vuoden lopussa jäseniä oli 1 952. Lähetyshiippakunnan perustamisvuonna 2013 jäseniä seurakunnissa oli 1 473.

Lähetyshiippakunnassa oli viime vuoden loppuun mennessä 34 seurakuntaa. Uusia niiden joukossa olivat Vapahtajan luterilainen seurakunta Meri-Lapissa ja Joosefin luterilainen seurakunta Utsjoella. Lisäksi säännöllistä jumalanpalvelustoimintaa oli seitsemällä paikkakunnalla.

Myös seurakuntien määrä on lisääntynyt nopeasti. Vuoden 2013 määrä oli 25 seurakuntaa.

Jäsenmäärältään suurimmat Lähetyshiippakunnan seurakunnat ovat Helsingin Markus (200 jäsentä), Seinäjoen Luukas (158), Porin Sakkeus (150), Kouvolan Paulus (139) ja Oulun Timoteus (133). Pienimpiä seurakuntia ovat Utsjoen Joosef 10 (jäsentä), Sodankylän Elia (10), Turun ruotsinkielinen Gabriel (15), Iisalmen Daniel (17) ja Meri-Lapin Vapahtaja (17).

Lähetyshiippakunnan jumalanpalvelukset lisääntyivät sekä luku- että kävijämäärän perusteella. Vuoden aikana jumalanpalveluksessa kävi 75 456 ihmistä. Vuonna 2013 vastaava luku oli 58 440.

Keskimäärin Lähetyshiippakunnan messuissa vieraili valtakunnallisesti 46 henkeä. Määrä on laskenut hieman vuoden 2013 keskiarvosta, joka oli 50 messuvierasta.

Lähetyshiippakunta kasvatti saamaansa taloudellista kannatusta

Lähetyshiippakunnan pappiskollegioon kuului viime vuoden lopussa 58 pastoria. Toissa vuoteen verrattuna joukko vahvistui seitsemällä pastorilla. Neljä heistä vihittiin Lähetyshiippakunnassa, kolme muualla pappisvihkimyksen saanutta hyväksyttiin joukkoon.

Suurin osa Lähetyshiippakunnan papeista palvelee seurakuntiaan oman työn ohessa tai on eläkeläisiä.

Lähetyshiippakunnan seurakunnat keräsivät kannatusta aikaisempaa enemmän. Lähetyshiippakunnan tiedotteen mukaan seurakuntalaisten kannatusmaksut ja kolehtilahjoitukset nostivat talouden huomattavasti edellisvuotta paremmaksi.

Kannatuksen yhteissumma oli viime vuonna 1 268 197 euroa. Summa on kasvanut tasaisesti vuosittain koko Lähetyshiippakunnan olemassaolon ajan. Vuonna 2013 tulojen yhteissumma oli 831 245 euroa.

Lähetyshiippakunnan seurakunnat hoitavat yhtä lukuun ottamatta taloutensa Suomen Luther-säätiön kautta. Noin puolilla niistä talous on alijäämäinen. Viime vuonna seurakunnista 30 paransi joko keräämäänsä kannatusta tai ali- tai ylijäämäänsä.

Viime vuonna Lähetyshiippakunta teki sääntömuutoksen, jonka mukaan se on kirkko eikä "kirkollinen rakenne". Muutos ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että Lähetyshiippakunta rekisteröityisi uskonnolliseksi yhdyskunnaksi.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Lähetyshiippakunta määritteli itsensä säännöissään kirkoksi – "Ei tässä mitään uutta tapahtunut"

Lähetyshiippakunta liitettiin tunnustuksellisten luterilaisten kirkkojen yhteisöön

Lähetyshiippakunnan dekaani: Sateenkaariparien vihkiminen on evankelis-luterilaisessa kirkossa uusi normaali

Lähetyshiippakunta jatkoi maltillista kasvua – Dekaani Pohjola: Uskonnollisen yhdyskunnan perustamista ei pohdita

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.