Lähes joka toinen suomalainen tuhkataan

Tuhkaaminen on yleistynyt Suomessa nopeasti. Vuonna 1990 tuhkausten osuus hautauksista oli 15 prosenttia, mutta vuonna 2014 tuhkattiin jo lähes 50 prosenttia vainajista. Eniten tuhkauksia tehdään suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Espoon seurakuntien kappelityönjohtaja Tuula Myllys kertoo, että tuhkaamisen suosio on kasvanut, koska kaupunkien hautausmailta uhkaa loppua tila.

– Raja kulkee siinä Pohjanmaan kohdalla. Pohjoisessa krematorioita on harvassa, joten arkkuhautaaminen on siellä yleisempää.

Espoossa tuhkataan noin 80 prosenttia vainajista. Vuosittain se tarkoittaa lähes 2 000 tuhkausta. Päivittäin tuhkataan 5–10 vainajaa.

Vuonna 1926 toimintansa aloittanut krematorio Helsingin Hietaniemessä oli pitkään Suomen ainoa paikka tuhkaamiselle. Vuonna 1964 rakennettiin krematoriot myös Espooseen ja Karjaalle. Tällä hetkellä Suomessa on yhteensä 22 krematoriota.

Helsingin Sanomat uutisoi, että keinokuitukankaalla verhoiltu arkku aiotaan kieltää Suomessa. Kyseinen arkkumalli on aiheuttanut krematorioissa useita vaaratilanteita.

– Synteettiset keinokuidut arkun päällä syttyvät palamaan, ennen kuin uunin luukku ehtii kiinni. Muovikangas valuu arkun päältä sisäänvientiaisoille ja tulee ulos uunista palavana, mistä syntyy palokaasuja ilmaan, Myllys kertoo Kotimaa24:lle.

Edellinen artikkeliKesäjuhlalooks – Tältä näyttävät hengellisten kesäjuhlien kävijät
Seuraava artikkeliOnnettomuuksien päivänä muistellaan kansaa kohdannutta pahaa

Ei näytettäviä viestejä