Onnettomuuksien päivänä muistellaan kansaa kohdannutta pahaa

Jos luulit kuun 13 päivälle osuvan perjantain olevan epäonninen päivä, kannattaa tutustua juutalaiseen tiša be’av -päivään. Se alkoi viime yönä puoli kahdeltatoista ja päättyy maanantaina aamuyöllä.

Juhlan nimi tarkoittaa av-kuun yhdeksättä päivää. Päivän ajankohta länsimaisessa kalenterissa vaihtelee.

Päivä on ensisijaisesti sekä ensimmäisen että toisen temppelin tuhoamisen muistopäivä. Juutalaisen tradition mukaan Jerusalemin temppelit tuhottiin 655 vuoden välein, av-kuun yhdeksäntenä päivänä.

Samaan juutalaisen kalenterin päivään on osunut myös esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan syttyminen ja juutalaisten karkottaminen Englannista vuonna 1290. Vuonna 1942 Varsovan juutalaisgeton asukkaita ryhdyttiin siirtämään Treblinkan keskitysleirille. Vuotta aikaisemmin SS-komentaja Heinrich Himmler sai hyväksynnän natsipuolueelta niin sanotulle lopulliselle ratkaisulle eli juutalaisten kansanmurhan toteuttamiselle.

– Tiša be’av ei ole juhla, se on paastopäivä. Sitä pidetään yleisesti onnettomuuspäivänä, kertoo Ariel Nadbornik, yksi Helsingin synagogan johtajista.

Paastopäivän aikana muistellaan paitsi päivälle sattuneita kauheuksia, myös monia muita juutalaisen kansan kohtaamia onnettomuuksia. Luettelo ristiretkien vainoista keskitysleireihin on pitkä.

Vaikka vuoden merkittävin paastopäivä on Nadbornikin mukaan Jom Kippur, myös av-kuun yhdeksäs vaikuttaa perinteitä noudattavien juutalaisten elämään. Kolmeen viikkoon ennen av-kuun yhdeksättä päivää ei pitäisi tehdä isoja sopimuksia kuten pankkilainoja tai yrityskauppoja. Israelissa rabbinaatti ei myönnä tuolle ajalle lupaa solmia avioliittoa.

Suomessa päivä osuu usein kesälomien ajalle. Nadbornik arvioikin vaikutusten arkielämään jäävän vähäisiksi.

Juutalaisen kalenterin mukaan päivä alkaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä yhdentoista maissa, kun aurinko laskee. Siitä alkaa paasto, joka päättyy sunnuntain ja maanantain välisenä yönä yhden maissa.

– Jumalanpalvelus on keskellä yötä, joten siihen on hyvin vaikea saada ihmisiä tulemaan, Nadbornik kertoo.

Hän uskoo, että rankkaa paastovaatimusta Suomessa noudattavat pystyy laskemaan kahden käden sormilla.

Israelissa valtionvirastoissa päivä on yksi kolmesta valinnaisesta vapaapäivästä. Kaksi muuta ovat sekulaari perhevapaa aikaisemmin kesällä ja Etiopian juutalaisten oma juhlapäivä.

Juttusarjassa esitellään maailmanuskontojen juhlapäiviä.

Kuva: Olli Seppälä. Itkumuuri Jerusalemissa on ainoa jäänne roomalaisten tuhoamasta toisesta temppelistä.

Lue myös:

Pioneerien päivänä muistellaan pitkää erämaavaellusta

Pössyttelevät palvojat hämmensivät Jamaikalle saapunutta messiasta

Edellinen artikkeliLähes joka toinen suomalainen tuhkataan
Seuraava artikkeliHengellinen kuva vie sanojen tuolle puolen

Ei näytettäviä viestejä