Pioneerien päivänä muistellaan pitkää erämaavaellusta

Tänään vietetään pioneerien päivää. Nimestä voisi luulla juhlan liittyvän Neuvostoliiton pioneeriliikkeeseen. Juhlaa kuitenkin vietetään virallisena lomapäivänä aivan toisella puolen maailmaa ja hyvin erilaisten pioneerien muistoksi.

Heinäkuun 24. päivänä vuonna 1847 niin sanotun mormonikirkon yhteisö saapui pakomatkallaan Suolajärven laaksoon, johon he perustivat Salt Lake Citynä tunnetun kaupungin. Siitä muodostui mormonikirkon hallinnollinen ja uskonnollinen keskus.

Mormonikirkko eli virallisesti Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko (MAP-kirkko) oli syntynyt 1830-luvulla New Yorkin osavaltiossa. Sen perustaja Joseph Smith Jr. koki joukon ilmestyksiä. Niiden myötä hän kirjoitti Mormonin kirjan, jonka hän esitti perustuvat Moronin hänelle paljastamiin muinaisiin kultalevyihin.

Smith ja lukuisia liikkeen johtohahmoja ammuttiin vuonna 1844. Smithin seuraajat lähtuivät Utahiin Brigham Youngin johdolla. Matkaa on suoraa tietä yli 3000 kilometriä.

Utahissa pioneerien päivää vietetään myös täysin sekulaareista lähtökohdista. Sen vietto kytkeytyy tiiviisti osavaltion asutushistorian muistelemiseen.

Pioneerien päivä mainitaan Suomen MAP-kirkon verkkosivuilla yhtenä juhlapäivänä joulun ja pääsiäisen ohella.

Suomessa pioneerien päivän vietto ei kuitenkaan käytännössä ole perinne. Pioneerien muistoa vaalitaan yhteisössä muuten, kertoo Pauli Tuisku MAP-kirkosta. Hän arvelee, etteivät kaikki suomalaiset kirkon jäsenet edes ole kuulleet muistopäivästä.

– Pioneerit ovat merkittävässä roolissa kirkon historiassa. Jossain vaiheessa aihe tulee kaikille esille ja jokainen tietää siitä jotain. Tämä menee kuitenkin historiapuoleen ja siihen vaikuttaa paljon jokaisen oma halu tutustua, Tuisku kertoo.

Tuiskun mukaan sunnuntain kokouksissa keskitytään hengellisiin ja periaatteellisiin kysymyksiin.

Suomessa mormonikirkolla on jäseniä hiukan alle 7900. Ensimmäisen kerran yhteisö rantautui Pohjanmaalle 1870-luvulla. Nykyisin seurakuntia on 30. Maailmanlaajuisesti mormonikirkko ilmoittaa jäsenmääräkseen noin 15 miljoonaa.

Mormonikirkkoa pidetään usein kristillisperäisenä uskontokuntana, mutta ei varsinaisena kristillisenä kirkkokuntana. Keskeisin erottava tekijä on kolminaisuusopin ymmärtäminen. Mormonit uskovat Isällä ja Pojalla olevan ruumiit. Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat toisistaan erillisiä, vaikka edustavat samaa jumaluutta.

Juttusarjassa esitellään maailmanuskontojen juhlapäiviä.

Lue myös:

Pössyttelevät palvojat hämmensivät Jamaikalle saapunutta messiasta

Edellinen artikkeliKristillis-buddhalainen meditaatiohetki kutsuu ihmisiä Helsingin seurakuntien toimintakeskukseen
Seuraava artikkeliSuurmoskeija vielä vuosien päässä

Ei näytettäviä viestejä